Bačić: Milanovićev prijedlog šefa Vrhovnog suda ne bi prošao na Ustavnom sudu…

Bačić: Milanovićev prijedlog šefa Vrhovnog suda ne bi prošao na Ustavnom sudu…

Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a, odgovarao je na pitanja novinara o najavi predsjednika Zorana Milanovića da neće podržati niti jednog od kandidata koji su se javili na natječaj za predsjednika Vrhovni sud, nego će predložiti nekog drugog.

“Pravo je predsjednika Republike Hrvatske da od predloženih kandidata ne predloži nikoga. To je njegovo ustavno pravo”, kazao je Bačić i osvrnuo se na najavu da bi se o tome konzultirao s premijerom Andrejem Plenkovićem:

“Dobro je da se predsjednik Republike Hrvatske, s obzirom da se odluka donosi većinom svih zastupnika u Saboru, usuglasi s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade. Ne vidim kao mogućnost da zastupnici u Saboru imenuju osobu koja nije prošla proceduru određenu zakonom.”

“U ovom trenutku ne možemo to podržati”

Rekao je da postoji procedura propisana zakonom: “Predsjednik može pokrenuti proceduru izmjene tog zakona.” Javlja N1

Znači li to da neće podržati takvu inicijativu?

“Ne vidim u ovom trenutku kako možemo podržati predsjednika Vrhovnog suda, ako se nije javio na natječaj”, odgovorio je Bačić i za ostale kandidate, koji su odbijeni, dodao da oni u tom slučaju “mogu podnijeti tužbu Ustavnom sudu”.

“Hipotetsko pitanje”

“Podržavam odluku predsjednika da se savjetuje”, kazao je, ali: “Donošenje odluke koje nije u skladu sa zakonom, mislim da neće proći test na Ustavnom sudu.”

Ako bi se Milanović i Plenković dogovorili oko kandidata, bi li bilo moguće zamisliti da se zakon mijenja prije izbora predsjednika Vrhovnog suda?

“Ne mogu odgovoriti na to pitanje, jer je hipotetsko”, kazao je Bačić.

Podsjetimo, predsjednik Milanović jučer je rekao da će imati svog kandidata za Vrhovni sud.

“Mog kandidata ćete na vrijeme doznati. Zakonska odredba nameće obaveze predsjedniku, a ovlasti nema. Kandidat za kojeg se odlučim može zapeti u Saboru, a može i proći. Ime možemo očekivati brzo”, rekao je.