Kako se riješiti dosadnih bakterija u urinu: Ako znate samo za uvin čaj, u zabludi ste…

Kako se riješiti dosadnih bakterija u urinu: Ako znate samo za uvin čaj, u zabludi ste…

Mogu zahvatiti mokraćnu cijev, mokraćni mjehur, mokraćovode i bubrege. Procjenjuje se da će ih barem jednom u životu imati jedna od dvije žene i jedan od 20 muškaraca. Osim što su kod žena češće, nije neuobičajeno da se ponavljaju

 Urinarne infekcije, uz one respiratorne, najčešće su koje nas pogađaju. Mogu zahvatiti mokraćnu cijev, mokraćni mjehur, mokraćovode i bubrege. Procjenjuje se da će ih barem jednom u životu imati jedna od dvije žene i jedan od 20 muškaraca. Osim što su kod žena češće, nije neuobičajeno da se ponavljaju. Neke studije pokazuju da kod žena postoji 20 do 30 posto viši rizik za ponovno javljanje infekcije unutar tri do četiri mjeseca od inicijalne urinarne infekcije. Razlog češće pojave kod žena je tjelesna građa – mokraćna cijev je puno kraća nego kod muškaraca pa bakterije lakše dopiru do mjehura. Simptomi infekcije mokraćnog mjehura su prepoznatljivi: pečenje kod mokrenja i poslije njega, potreba za čestim mokrenjem uz izmokravanje vrlo malih količina, osjećaj nepotpunog pražnjenja, bolovi i pritisak u području mjehura, mutan urin neugodnog mirisa, katkad i s krvi. Ako se uz takve simptome jave i visoka tjelesna temperatura, bolovi u leđima, moguće i povraćanje, to je znak da se infekcija proširila na bubrege. U tom slučaju važno je što prije otići liječniku, jer neliječena infekcija može oštetiti bubrege. Piše gloria.hr

Više vode i vitamina C

Urinarni trakt normalno je sterilan, bakterije u njemu ne žive. Uzročnici urinarnih infekcija vrlo često su mikroorganizmi iz genitalnog trakta i crijeva koji dospiju u mokraćni mjehur, a u više od 90 posto mokraćnih infekcija uzročnici su bakterije Escherichia coli i Staphylococcus saprophyticus, prirodni stanovnici crijeva. Urinarne infekcije liječe se antibioticima, ali pomoć pruža i priroda. Biljke nisu zamjena za antibiotičku terapiju, mogu biti podrška, ojačati sluznice u mokraćnom sustavu i prevenirati infekcije. Uz to, potrebno je piti dovoljno tekućine, jer redovito mokrenje pomaže isprati bakterije iz urinarnog trakta i tako sprečava razvoj infekcije. Studijama je dokazano da slaba hidratacija organizma i rijetko mokrenje pridonose pojavi urinarnih infekcija kod djevojčica te da povećanje unosa vode smanjuje učestalost urinarnih infekcija kod žena. Ima dokaza i da povećan unos vitamina C može pomoći u zaštiti od mokraćnih infekcija. Vitamin C povećava kiselost urina te na taj način uništava bakterije koje uzrokuju infekciju. Dobar način povećanja unosa vitamina C je jedenje voća i povrća bogatog njime – to su crvene paprike, naranče i drugi citrusi, kivi…

Kopriva

Kopriva može pomoći u ispiranju štetnih bakterija iz urinarnog trakta, a pomoć je i lijekovima koji se uzimaju za urinarne tegobe. Donosi olakšanje i kod benignog povećanja prostate – muškarci koji su uzimali ekstrakt koprive imali su manje kliničkih simptoma od onih koji ga nisu uzimali, pokazalo je istraživanje.

Medvjetka

Medvjetka (Uva ursi) biljka je snažnog antibakterijskog i diuretičkog djelovanja. Simpatično je što je naziv dobila po medvjedima, jer oni vole jesti njene trpke bobice. Od medvjetke se priprema uvin čaj, najpoznatiji čaj za liječenje urinarnih infekcija. Ona je i antiseptik i adstringent te obnavlja oštećenu sluznicu u urinarnom traktu. Biljka sadrži velik broj aktivnih tvari, među kojima arbutin (djeluje antimikrobno), flavonoide, tanine, galnu i fenolnu kiselinu. Njeni sastojci snažno djeluju, pa se medvjetku ne preporučuje koristiti kontinuirano dulje od deset dana, jer može oštetiti jetru i bubrege. Trudnice i dojilje trebaju je izbjegavati. Čajnu žlicu sušenih listova medvjetke prelijte sa 2,5 decilitra vrele vode. Ostavite 15 minuta, procijedite i popijte bez zaslađivanja. Pije se tri puta dnevno, uvijek svježe pripremljen. Brusnica poništava djelovanje medvjetke, pa se ne smiju uzimati istovremeno.

Brusnica

Nezaslađeni sok brusnica također je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv urinarnih infekcija. Sastojci brusnice sprečavaju prianjanje bakterija za stijenke organa urinarnog trakta, olakšavaju time njihovo izbacivanje mokraćom te tako sprečavaju infekciju. Pomažući održavanju urinarnog trakta čistim, smanjuju učestalost infekcija. To dokazuju i istraživanja – konzumiranje pripravaka s brusnicom smanjuje godišnji broj urinarnih infekcija, posebno kod žena koje imaju ponavljajuće infekcije. Studija iz 2015. pokazala je da uzimanje kapsula brusnice (ekvivalent pola litre soka brusnice na dan) može prepoloviti rizik od infekcija urinarnog trakta. Navedena ljekovita svojstva pruža samo nezaslađeni sok brusnice, zaslađeni sok neće pomoći. Izbor može biti i ekstrakt brusnice u provjerenim proizvodima ili čaj. U pola litre vode dodajte 30 grama brusnica, zakuhajte vodu i kuhajte dok ne ishlapi polovica tekućine. Pije se tri puta dnevno po jedna šalica poslije obroka.

Breza

Po diuretičkim svojstvima poznato je lišće breze. Poticanjem mokrenja smanjuje se količina bakterija u mokraćnim organima te smanjuje vjerojatnost pojave infekcije. Za pripremu čaja treba čajnu žličicu osušenih listova breze preliti s pola litre vrele vode, ostaviti deset minuta pa procijediti. Trebalo bi popiti četiri šalice na dan, između obroka. Nakon šalice čaja treba popiti još čašu vode. Ovaj se čaj ne preporučuje srčanim i bubrežnim bolesnicima.

Češnjak

Poznato je da češnjak ima antimikrobna svojstva te može sprečavati razvoj bakterija i tako prevenirati urinarne infekcije. U ovu svrhu najbolje je uzimati ekstrakt češnjaka.

Peršin

Peršin je vrlo popularan i široko primjenjivan začin koji se okusom slaže s brojnim jelima, a ujedno je ljekovit jer djeluje detoksikacijski i diuretički. Za brže liječenje tegoba urinarnog trakta preporučuje se što češće jesti svježi peršin ili piti čaj od sušenog ili svježeg peršina. Čaj sa sušenim peršinom: Jednu do dvije čajne žlice osušenog peršina ili korijena peršina stavite u šalicu s vrućom vodom i ostavite deset minuta. Pijte toplo, poslije obroka, tri šalice dnevno. Čaj sa svježim peršinom: Jednu šalicu svježeg peršina stavite u 2 do 4 decilitra kipuće vode, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha šest do deset minuta. Procijedite i popijte što toplije.