Sve se može kad se ima čime – Procijepili gotovo pola stanovništva pa značajno ublažili mjere: “Prva smo zemlja na svijetu koja se vraća u život!”

Sve se može kad se ima čime – Procijepili gotovo pola stanovništva pa značajno ublažili mjere: “Prva smo zemlja na svijetu koja se vraća u život!”

Izrael je u nedjelju značajno ublažio mjere ograničenja u borbi protiv epidemije covida-19 najavljujući povratak normalnom životu omogućen procijepljivanjem protiv koronavirusa gotovo polovice stanovništva, prenose svjetske agencije. Javlja Dnevnik.hr


Prodavaonice u Izraelu su otvorene za sve stanovnike, a pristup mjestima poput teretana, hotela i kinodvorana ograničen je na osobe koje su prije najmanje tjedan dana primile drugu dozu cjepiva i na one koji su preboljeli koronavirusnu bolest i tako razvili imunitet.

Takozvanim “zelenim propusnicama”, potvrdom koja se nabavlja uz pomoć aplikacije ministarstva zdravstva, Izraelci će dokazivati svoj zdravstveni status.

Unatoč velikom broju cijepljenih u zemlji, mjere nošenja zaštitnih maski za lice i socijalnog distanciranja i dalje su na snazi jer još nema znanstvenih dokaza da cjepivo sprječava osobu koja ga je primila da dalje širi viruse.

Plesanje je zabranjeno, a sinagoge, džamije i crkve moraju prepoloviti broj vjernika u odnosu na uobičajeni broj.

Ublažavanje mjera koje je uslijedilo godinu dana nakon što je Izrael zabilježio prvi slučaj zaraze koronavirusom dio je planova vlade o otvaranju gospodarstva koje će se nastaviti novim ublažavanjima u ožujku kada je premijer Benjamin Netanyahu na reizboru.

“Prva smo zemlja na svijetu koja se vraća u život zahvaljujući milijunima cjepiva koje smo kupili”, tvitao je Netanjahu. “Cijepljeni ste? Nabavite zelenu propusnicu i vratite se u život.”

Izraelski mediji prenose da se zbog preopterećenja srušila internetska stranica na kojoj Izraelci ‘skidaju’ propusnice.

Izrael je cijepio stanovništvo cjepivom Pfizer/BioNTech i dosad je prvu dozu primilo više od 46 posto od devet milijuna stanovnika, prema ministarstvu zdravlja.

U zemlji je zabilježeno više od 740 000 slučajeva oboljelih i 5500 umrlih od bolesti što je izazvalo kritike na račun Netanyahuove vlade zbog nedosljedne provedbe mjera tijekom tri kruga zatvaranja zemlje.

Učenici osnovnih škola i viših razreda srednjih škola u nedjelju su se, u gradovima u kojima je epidemija pod kontrolom, vratili u učionice, a i ostali polaznici škola trebali bi, nakon gotovo godinu dana nastave na daljinu, od ožujka opet u učionice.

Izrael prvak u cijepljenju

Izrael je zemlja koja je najdalje u svijetu odmaknula s cijepljenjem stanovništva.

U svijetu je do sada dano više od 200 milijuna doza cjepiva.

Nakon Izraela, koji je sa sedam milijuna danih doza, dao najviše doza cjepiva po glavi stanovnika, slijede Ujedinjeni Arapski Emirati sa 5,4 milijuna danih doza.

SAD je dao oko 60 milijuna doza (oko 18 doza na 100 stanovnika), a od europskih zemalja prednjači Velika Britanija koja je dala oko 17 milijuna doza (oko 25 doza na 100 stanovnika), prema podacima svjetskih medija, poput New York Timesa i Finacial Timesa, koji prate tijek cijepljenja u svijetu.

Unatoč velikom broju cijepljenih nijedna od te dvije zemlje nije otvorila mogućnost da cijepljene osobe ne nose maske za lice i ne primjenjuju druge mjere prevencije.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti cijepljenim sugrađanima preporučuju da, radi zaštite drugih, nose masku preko nosa i usta, drže razmak od drugih osoba oko dva metra te druge mjere.

“Ne znamo još uvijek sprječava li cjepivo protiv covida-19 da širite virus koji izaziva covid -19 na druge osobe, čak i ako se vi ne razbolite”, piše CDC.

Prema važećim preporukama britanskih zdravstvenih vlasti cijepljene osobe poziva se da primjenjuju sve mjere sprječavanja širenja covida-19 od nošenja maski do socijalnog distanciranja uz isto objašnjenje kao i ono američkih vlasti – kako bi zaštitile svoju obitelj, prijatelje i kolege od virusa koji se širi kapljicama poglavito govorom i kašljanjem.

“Još uvijek neznamo hoći li spriječiti da uhvatite i proslijedite virus no očekujemo da će smanjiti rizik. Stoga je važno slijediti preporuke na vašem području kako biste zaštitili one oko sebe”, piše britanska služba za javno zdravlje.

Europska unija do sada je dala prosječno oko 5,5 doza cjepiva na 100 stanovnika, a najviše je dala Danska s oko 7,7 na 100 stanovnika. Hrvatska po evidencijama NYT i FT zaostaje s oko 3,0 do 3,5 doza na sto stanovnika.