Karolina Vidović Krišto traži hitno imenovanje novog ravnatelja VSOA, spomenula Vučića i glinsku dogradonačelnicu…

Karolina Vidović Krišto traži hitno imenovanje novog ravnatelja VSOA, spomenula Vučića i glinsku dogradonačelnicu…

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto premijeru Andreju Plenkoviću uputila je dopis  zbog, kako navodi, ne vršenja svojih zakonskih obveza ugrožava nacionalnu sigurnost. Sadržaj pisma podjelila je putem facebook-a i njen dopis prenosimo u cijelosti;

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Hrvatska javnost svakodnevno svjedoči neprovođenju, kršenju ili izigravanju zakona, i to nažalost s najviših razina državne vlasti.

Sljedeći slučaj ne samo da je žalostan, on je i izrazito zabrinjavajući s obzirom na to da ugrožava nacionalnu sigurnost. Naime, saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je utvrdio da je Vojna sigurnosno-obavještajna agencija jednom hrvatskom građaninu kršila njegova Ustavom garantirana ljudska prava.

Navedeni saborski odbor je na sjednici 16. prosinca 2020. utvrdio nepravilnosti te je Vas i predsjednika države informirao o svojoj odluci. Tu informaciju naznačuje javno dostupno izvješće na službenim saborskim mrežnim stranicama, a potvrdio ju je i čelni čovjek saborskog odbora jednom tjedniku. Saborski odbor je zbog kršenja zakona predložio razrješenje ravnatelja spomenute agencije, generala Kindera. Za napomenuti je da je ta odluka donesena jednoglasno, dakle, slučaj je toliko jasan, da je s tim u svezi postignut nadstranački konsenzus.

Vaša obveza jest da u suglasju s predsjednikom države razriješite sadašnjeg ravnatelja VSOA jer je u pitanju nacionalna sigurnost. Vi uobičajeno ne donosite odluke koje ste dužni donositi, te na taj način ugrožavate nacionalnu sigurnost, ali i štetite ugledu Hrvatske vojske pred njezinim NATO partnerima te ostalim međunarodnim institucijama. U ovakovim slučajevima odluke se moraju bez odgode donositi!

O značenju VSOA za Hrvatsku, nadam se, ne moram Vam posebno elaborirati. Dovoljno je napomenuti da predsjednik nama susjedne Republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je donedavno govorio da Grad Glina nije hrvatski teritorij već pripada velikoj Srbiji, ne propušta priliku odašiljati otrovne strelice prema Hrvatskoj. Tako je neki dan dogradonačelnicu Grada Gline, Branku Bakšić Mitić, odlikovao srbijanskim odlikovanjem, čime je još jednom htio naglasiti kako njegova tvrdnja iz 1990-ih, koju je izrekao upravo u Glini, još uvijek živi u njegovoj glavi.

Međunarodna norma pri odlikovanju dužnosnika druge države nalaže da se prethodno izvijesti Vlada dotične države. Predsjednik RS nema osnove odlikovati osobu zbog njezinog angažmana na području hrvatske države, pogotovo što je ta osoba je izabrana hrvatska dužnosnica i državljanka.

Ovdje valja naglasiti da je srbijanski predsjednik osoba koja je javno u tamošnjem parlamentu zahtijevala da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti 100 Muslimana. Ovakve nedopuštene izjave normalnoj osobi lede krv u žilama. Nedvojbeno se mora konstatirati da čelni čovjek nama susjedne države i svojom prošlošću i svojim današnjim djelovanjem konstantno pokazuje kako ne poštuje međunarodne pravne normi ni o nepovredivosti postojećih državnih granica, ni o nedopustivosti primjene sile. I stoga je važnost dobro opremljene i ustrojene Hrvatske vojske ključna za miran san hrvatskih građana.

Gospodine Plenkoviću, hrvatske građane koji su Vas izabrali i koji Vas plaćaju ne zanimaju nikakve zakulisne svađe između Vas i Milanovića, i Vi ste dužni donositi odluke i štititi hrvatske državne interese. Na čelu tako jedne važne agencije ne može biti osoba za koju je utvrđeno da je kršila zakone. Zahtijevam od Vas da pod hitno imenujete novu osobu za ravnatelja VSOA”, stoji u objavi.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=253132396434142&id=103109658103084