Napad na UN-ov konvoj u Kongu, ubijen je talijanski veleposlanik

Napad na UN-ov konvoj u Kongu, ubijen je talijanski veleposlanik

Cilj napada navodno je bila otmica UN-ovog osoblja

Talijanski veleposlanik u DR Kongo ubijen je danas u napadu na UN-ov konvoj koji se dogodio u toj afričkoj državi, objavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova, piše The Guardian.

Napad se dogodio u Nacionalnom parku Virunga, a osim talijanskog veleposlanika ubijen je i jedan vojni policajac, također talijanski državljanin.

Nacionalni park Virunga, gdje je napadnut konvoj UN-ovog programa za hranu (WFP), nalazi se na samom istoku Konga, kod regionalne prijestolnice grada Gome, i granice s Ruandom i Ugandom.

Cilj je bila otmica UN-ovog osoblja?

Cilj napada bio je otmica UN-ovog osoblja koji se ondje nalaze u mirovnoj misiji, rekao je glasnogovornik Nacionalnog parka za talijanske medije. Više detalja o napadu zasad nije poznato.

Velika izborna prevara 2019. godine?

U siječnju 2019. godine, nakon izbora predsjednika Felixa Tshisekedija, Kongo je doživio svoj prvi mirni demokratski prijenos vlasti od neovisnosti 1960. godine. Prenosi TELEGRAM

Tshisekedi je na izborima pobijedio moćnika Josepha Kabilu.

Ipak, izbori su ostali upamćeni po sumnjama u veliku izbornu prijevaru i optužbama da je upravo Kabila zakulisnim igrama postavio Tshisekedija ispred oporbenog kandidata koji je, prema izbornim podacima koji su procurili u javnost, bio stvarni izborni pobjednik.

Bivša kolonija koju su razorili građanski ratovi

Resursom bogata država veličine Zapadne Europe pretrpjela je jednu od najbrutalnijih kolonijalnih vladavina koju su zamijenila desetljeća korumpirane diktature. Građanski ratovi u Kongu uvukli su u sukob i susjedne zemlje.

Otkako u zemlji djeluje UN-ova mirovna misija pojavljivale su se razne pobunjeničke skupine koje su napadale regionalnu prijestolnicu na samom istoku zemlje, Gomu. Upravo je ondje ubijen i talijanski veleposlanik.