Plenković ljut zbog poteza riječkog kafića: To je na korak do fašizma…

Plenković ljut zbog poteza riječkog kafića: To je na korak do fašizma…

Premijer Andrej Plenković dao je izjave za javnost nakon svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Među ostalim, komentirao je i riječki kafić Three Monkeys koji je bio poručio je da u kafiću ne žele “članove, glasače i simpatizere HDZ-a”, kazavši da se radi o dvostrukim kriterijima. “Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade, židovi ili SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju ništa”, rekao je iznervirano Plenković. Javlja N1

o je primjer rasizma, na korak do fašizma. Namjerno to govorim jer puštate to kao da se ništa nije dogodilo, kazao je.

Dotaknuo se i komentara na izjave HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao pročitati riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem? Čovjek je rođen 1984., možda sluša neku drugu glazbu. Dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce i Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. Ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer rasizma i fašizma, samo da stavi na rukav zvijezdu”, rekao je Plenković.