Plenković odbacio Milanovićevu ideju oko izbora predsjednika Vrhovnog suda…

Plenković odbacio Milanovićevu ideju oko izbora predsjednika Vrhovnog suda…

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Govorio je o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Na pitanje je li za njega opcija da se bira osoba koja se uopće nije javila na natječaj, kao što je takvu ideju izrazio predsjednik Zoran Milanović, odgovorio je:

“Malo mi je čudno da se tema otvorila na taj način. Sve je išlo svojim tijekom, DSV je raspisalo natječaj, javilo se nekoliko kandidata. Shvatio sam da predsjednik Republike nije zadovoljan s ovo troje kandidata. On bi htio predložiti nekoga drugoga, mi o tome još nismo razgovarali”, kazao je Plenković.  

Ne vidim u čemu je problem da netko tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, što ga sprječava da se javni na javni natječaj. Što ga sprječava? Ne vidim smisao neke drame na ovakav način, proceduralne, osim ako nema neke druge, šire konotacije. Pokušavam to shvatiti”, rekao je Plenković. 

“Ne znam je li to neko igranje s Ustavom ili ustavnošću rada Stožera pa sada ustavnošću izbora predsjednika Vrhovnog suda. Jesmo li u nekoj široj utakmici ili ne. Moram to ispitati”, rekao je Plenković. 

“Nije mi jasno. Onaj tko hoće biti predsjednik Vrhovnogu suda zašto se ne bi javio na natječaj. U čemu je problem”, pita se Plenković, a na pitanje smatra li da je način koji predlaže predsjednik protuzakonit, odgovorio je: ‘To je jasno i nekome tko nije pravnik’. 

Rekao je da Vlada u tome nema gotovo nikakvu ulogu.