Ravnateljica Doma zdravlja Centar za RTL Danas otkrila kada će krenuti cijepljenje građana na Velesajmu…

Ravnateljica Doma zdravlja Centar za RTL Danas otkrila kada će krenuti cijepljenje građana na Velesajmu…

Druga faza cijepljenja prvo je počela u Domu zdravlja Centar

Druga faza cijepljenja prvo je počela u Domu zdravlja Centar. Dosad je inače u Hrvatskoj cijepljeno 108 tisuća ljudi, a obje je doze primilo tek njih 58 tisuća.

U RTL-u Danas gostovala je ravnateljica Doma zdravlja Centar Antonija Balenović koja je otkrila kako je prošao prvi dan i jesu li svi došli po svoju dozu. 

”Prošlo je sve odlično, zapravo jako dobro, nije bilo nikakvih problema niti nuspojava, pacijenti su zapravo bili jako zadovoljni i jako disciplinirani i prošlo je zbilja sve prema odazivu, nije bilo odustajanja”, rekla je Balenović.

AstraZenecom se nitko nije odbio cijepiti, kaže Balenović, niti je trebalo ikoga zvati s back up liste. ”Pacijenti su svi upoznati da je počelo cijepljenje AstraZenecom tako da nije bilo takvih problema. Kada stiže Moderna? I mi čekamo taj podatak, ali spremni smo i na to”, kazala je.

Ako netko odustane, lista za cijepljenje je uvijek spremna. ”Ta lista je zapravo lista liječnika koji rade po tim punktovima na cijepljenju zato što svaka ordinacija ima više stotina pacijenata i prvih 100-200, to jesu stariji s komorbiditetima tako da, pošto je sada ovaj broj po 30 po ordinaciji, gotovo da svaka ordinacija već ima sad taj rezervni popis pacijenata tako da to uopće nije problem”.

Što se tiče plana za sutra, krenulo se na tri lokacije koje su i najveće. ”Na njima će se cijepiti preko tisuću pacijenata tijekom ovih sljedećih četiri dana i danas je bilo malo uhodavanje s obizirom da se isprobavala malo i dinamika, da se i kolege nekako uvježbaju timski. Od sutra zapravo počinju sve lokacije Grada Zagreba kojih ima 18, tako da će se na svih 18 lokacija provoditi cijepljenje s ovih prvih 12 tisuća doza AstraZeneca”, rekla je Balenović.

Cijepljenje na Velesajmu

Na pitanje mogu li liječnici koji imaju više cjepiva, a među pacijentima nemaju starijih osoba i onih s kroničnim bolestima cijepiti nekoga iz teće faze, Balenović odgovara: ”Vjerujem da će vjerojatno i biti takva situacija možda već za tjedan ili dva, ali u ovom trenutku su na listama pretežito oni pacijenti koji su stariji i koji su se prethodno zabilježili, ovi mlađi se tek sada predbilježavaju tako da će se i te liste širiti, ali vjerujem da je jako bitan podatak taj komorbiditet, ili neka posebna izloženost. Vjerujem da neće biti problem cijepiti i nekog mlađeg”.

Što se tiče cijepljenja zainteresiranih 85 tisuća ljudi, Balenović odgovara: ”Cijepljenje na Velesajmu će krenuti kada količina cjepiva bude tolika da je to poželjno za organizirati i vjerojatno kada budu mlađe i zdravije skupine kada se ne očekuju neke posebne reakcije. U ovom trenutku vjerujemo da je najpoželjnije ovako u domovima zdravlja i u ordinacijama pogotovo kad se radi o osjetljivim skupinama”, zaključila je Balenović.