Hoće li nam uskoro za putovanja trebati COVID putovnica?

Hoće li nam uskoro za putovanja trebati COVID putovnica?

Hoće li nam uskoro za putovanja trebati COVID putovnica? Što s onima koji se nisu cijepili, hoće li im za prelazak granica trebati PCR ili samo brzi test? Predstavnik iz Ministarstva turizma i sporta Robert Pende kazao je u emisiji “U mreži Prvog” kako je Hrvatska dio Europske unije i najviše ovisi o tržištu unije. Donosi HRT

Pende: Nadamo se da će Europska unija zauzeti zajednički stav oko putovanja

Naglasio je da sama integracija na takvo tržište daje Hrvatskoj prednost u odnosu na zemlje koje nisu u sklopu Europske unije. Pende je istaknuo da se vidjelo da prošle godine nije bilo jedinstvenog stajališta glede komunikacije za putovanja unutar same Europske unije.

– Pa su tako i neke zemlje u prošloj godini i prošloj sezoni postupale kako su same procjenjivale u datoj situaciji. Mi se nadamo da će u ovoj godini Europska unija zauzeti stav oko putovanja, jer danas imamo više iskustva, ali imamo i cjepivo, rekao je.

Pende je kazao kako Hrvatska podržava zajedničko rješenje, ali je pitanje slojevito. Dodao je kako se govori i o COVID putovnicama, a pitanje je i brzo testiranje, odnosno je li primjeren PCR test kao do sada ili postoje neki testovi koji mogu biti puno brži i jeftiniji.

Pende je istaknuo kako će se i Hrvatska voditi za tim dogovorima. Predstavnik iz Ministarstva turizma i sporta kazao je kako očekuje da će se stanje s cijepljenjem napokon normalizirati.

Franković: Do 17. svibnja trebamo složiti cijelu priču

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako su na dubrovačkom području najbrojniji gosti bili Britanci. Dodao je da je britansko tržište ključno za grad Dubrovnik, kao i tržište SAD-a.

Franković je kazao kao je sinoć britanski premijer Boris Johnson imao obraćanje u kojem je osvrnuo na planove koji su pred njima. Gradonačelnik Dubrovnika istaknuo je kako se očekuje da se Velika Britanija otvori prema međunarodnim tržištima 17. svibnja.

– Do tada je na nama da složimo cijelu priču. Uvjeren sam kako prijedlog koji sam dao prema Nacionalnom stožeru – uvođenje testiranja u zračnim lukama je ključ problema. Time će se i turistima biti lakše doći u Dubrovnik, ali i otići iz njega. Neće se morati opterećivati sustavima i traženjem gdje će se testirati, rekao je Franković.