Goranko Fižulić: HDZ je dobio račun za ono što su radili 30 godina…

Goranko Fižulić: HDZ je dobio račun za ono što su radili 30 godina…

U Novom danu N1 televizije gostovao je kolumnist Telegrama Goranko Fižulić. Govorio je o kašnjenju isporuka cjepiva Europskoj uniji, ali i 30 godina ‘vladavine’ HDZ-a te odnosa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prema novinarima i cjelokupnoj javnosti. “Je li netko prespavao 90-te, što je HDZ radio dva puta dok je bio u oporbi?”, pita se Fižulić.

I AstraZeneca bi Europskoj uniji mogla isporučiti i do 50 posto manje cjepiva od ugovorenog. Govoreći o kašnjenju isporuka cjepiva u EU-u te kako bi se to moglo odraziti na Hrvatsku, kolumnist Telegrama Goranko Fižulić kaže da bi u najboljem slučaju Hrvatska mogla dobiti milijun doza. Time se ne bi mogao ispuniti cilj kojega je jučer još jednom ponovio ministar zdravstva Vili Beroš – da se do ljeta procijepiti 50 posto stanovništva. Međutim, ima i jedna dobra vijest, kaže Fižulić.

“Dobra vijest je to što su prije nekoliko dana Pfizer i Moderna javili da mogu EU-u isporučiti više nego što je planirano”, dodao je.

Proteklih dana javnost, ali ipak više premijer Plenković sad, priča o ‘aferi’ Tri majmuna – jednom riječkom kafiću čiji je vlasnik napisao da neće primati HDZ-ovce. Premijer je kazao da je ta izjava korak do fašizma, što su osporili mnogi, pa i ustavno-pravni stručnjak Đorđe Gardašević koji je u programu N1 Televizije kazao sljedeće: “Ne bih u ovom trenu govorio o fašizmu.”.

Komentirajući moderni HDZ i diskurz premijera Plenkovića Fižulić kaže sljedeće: “Žao mi je što se HDZ nakon 30 godina osjetio diskriminiranim, vjerojatno više predsjednik stranke, nego sami članovi. Ali Hrvatska je netolerantno društvo od 1990. godine. Mi smo jedan model partijske vlasti zamijenili drugim partijskim modelom. Ali oni koji imaju duže sjećanje od Plenkovića sjećaju se da, naprimjer, predsjednik Franjo Tuđman u gradu Zagrebu nije htio tolerirati tzv. oporbenu situaciju, pa nije htio potvrditi čak četiri izabrana gradonačelnika iz redova HSLS-a. Ne moram spominjati kakav govor mržnje vlada tri desetljeća Hrvatske prema onima koji su na bilo koji način osporavali politički način na koji je HDZ vodio zemlju i koji ju dan-danas vodi u svim elementima”, kazao je.

“Kod Plenkovića je najveći problem što on jednostavno misli da liberalno-lijeva javnost, znači, oni koji nisu glasači HDZ-a, bi zbog njegovih pomaka trebali honorirati sve što je on učinio proteklih pet godina. I kako takva pohvala izostaje, onda vidimo ovakve njegove reakcije u kojima kritike dobivaju svi oni koji nedovoljno cijene napor transformacije HDZ-a”, smatra Fižulić.

“HDZ nema kritički odmak od ’90-ih. Vi u HDZ-u danas slušate rečenice da HDZ nikada nije bio netolerantna stranka, pa što ste vi zaboravili kako se u ovoj zemlji živjelo za vrijeme Tuđmana? Da su polovicom 90-ih u dnevnim novinama izlazili oglasi domaćih trgovačkih lanaca u kojima je u natječajima za blagajnicu pisalo da ako želiš biti blagajnica moraš biti Hrvatica rimokatoličke vjeroispovijesti? Je li netko prespavao ’90-e, što je HDZ radio dva puta dok je bio u oporbi?”, pita se Fižulić i dodaje:

“Zar smo zaboravili što se događalo u šatoru u Savskoj? HDZ je dobio račun za ono što je radio 30 godina u ovoj zemlji, ova zemlja je umorna od HDZ-a. Plenković to očito ne razumije, a kako se ponaša prema novinarima i javnosti bojim se da jaz postaje sve dublji”, zaključuje Fižulić.