Crobarometar: Nijedna afera nije utjecala na rejting HDZ-a, SDP duplo slabiji….

Crobarometar: Nijedna afera nije utjecala na rejting HDZ-a, SDP duplo slabiji….

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje već godinama najbolje pokazuje trendove raspoloženja građana, bilo da su u pitanju političari ili stranke.

HDZ i dalje dvostruko jači od SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica nema razloga za zabrinutost. Niti jedna afera na tu stranku nije se odrazila – točnije neokrznuti su prošli kroz sve. Tako veljaču završavaju s potporom od 30,9 posto. Sve afere s gradonačelnicima, plan cijepljenja… ništa to nije utjecalo na rejting HDZ-a.

SDP s novim vodstvom konsolidira stranku, a rejting je i dalje daleko ispod HDZ-a. Tako da Peđa Grbin može računati na 17,2 posto potpore.

Stranka Možemo uzima glasače SDP-u i trenutačno su treća opcija s potporom od 9,3 posto. Odmah iza je MOST s potporom do 8 posto te Domovinski pokret sa 6,8 posto.

Male stranke bez kojih se ne može vladati

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Centar je tako na 2,1 posto, HSS s jednim od lošijih rejtinga na 1,4 posto, slijedi IDS s potporom od 1,4 posto. Zatim je tu Radnička fronta koja može računati na potporu od 1,3 posto. Živi zid odavno je u padu i sada mogu dobiti potporu od 1,2 posto.

Sve ostale stranke su ispod 1 posto, od desnice do ljevice, i zajedno imaju 7,1 posto. Tako primjerice Reformisti imaju 0,8 posto, HNS je na 0,6 posto, Suverenisti su na 0,3 posto te GLAS na 0,1 posto. Dramatično je u posljednjih nekoliko mjeseci porastao broj neodlučnih i sada ih je 13,3 posto, a primjerice u prosincu ih je bilo samo 5 posto.

Ostali dio istraživanja možete pogledati OVDJE