Detalji drame u Novom Zagrebu: ‘Ako je istina to što se priča po kvartu, moglo je biti puno gore‘

Detalji drame u Novom Zagrebu: ‘Ako je istina to što se priča po kvartu, moglo je biti puno gore‘

I dok su neki imali potrebu mobitelima ovjekovječiti nesvakidašnje scene, drugi su se zatvorili u svoje stanove

Prizori policajaca kako istrčavaju iz službenih vozila te okružuju mladića na livadi Čalogovićeve ulice u novozagrebačkim Dugavama zaprepastili su oko podne prolaznike i stanare okolnih zgrada. I dok su neki imali potrebu mobitelima ovjekovječiti nesvakidašnje scene, drugi su se zatvorili u svoje stanove jer, kako nam kažu, nisu znali je li mladić na livadi bio naoružan pravim oružjem ili je mahao igračkom i hoće li možda doći do pucnjave.

– Ne znam otkad je taj muškarac bio tamo na livadi, ali se najednom čulo neko vikanje u stilu: ‘Dosta je, dosta je, vidjet ćete vi’. S prozora iz daljine nisam znala da je naoružan, mislila sam da na livadi šeće psa i razgovara na mobitel jer je i mahao jednom rukom, a drugu je držao blizu glave. Valjda ga je netko iz blizine dolje vidio pa zvao policiju. Došla su prvo dva temeljna policajca, a ubrzo i specijalci. S 50-ak metara udaljenosti policajci su s njim razgovarali. Doznaje Jutarnji list

‘Ne radi gluposti’

– Govorili su mu da će sve biti u redu, da ne radi gluposti. Trajalo je to neko vrijeme, da bi se u jednom trenutku čuo muški glas kako govori ‘u vrat, u vrat’. Ne znam je li to govorio on ili policajac, da bi se najednom začuo pucanj. Pogledala sam kroz prozor, a dečko je ležao na travi i oko njega su bili policajci – kaže za Jutarnji jedna stanarka Čalogovićeve ulice. Dodaje da je Hitna već bila u blizini te su ranjenog mladića stavili na nosila i odvezli. Drugi stanar kaže da je tog mladića često znao viđati u kvartu, u druženju s prijateljima.

– Šokirani smo da je oružje i dalje toliko lako dostupno svima, pa i mladima. Ako je doista imao bombu sa sobom, kako se govori po kvartu, a ne samo pištolj, pa moglo je i više biti ozlijeđenih. Mjesto na kojem se sve odvijalo je blizu stambene zgrade i šetnice te ulica gdje prolaze auti. Kažu da se mladić pokušao ubiti i da ga je navodno policajac ranio i time mu zapravo spasio život od suludog čina. Kako god da je ranjen, tom dečku treba psihološka pomoć jer rana vanjska će zacijeliti, ali treba zagrebati u problem koji nosi u sebi. Nadam se da će smoći snage suočiti se s razlogom koji ga je natjerao da ovaj čin – smatra drugi žitelj Dugava.

Iz PU zagrebačke o okolnostima događaja ne mogu ništa govoriti jer je istraživanje u tijeku, no slučaj vode kao pokušaj samoubojstva te napominju da niti jedan policajac nije ispalio metak. S obzirom na to da se sve odvijalo pred okupljenim građanima, mještani ističu još kako su policajci pokazali neviđenu hrabrost što su strpljivo i na vrlo maloj udaljenosti pregovarali s naoružanim, rastrojenim čovjekom.

Mladić na operaciji

Nad njim je u tijeku operativni zahvat, a odakle mu oružje kojim je prijetio, nije poznato. No i u ovakvim slučajevima policija obično temeljem sudskog naloga obavi pretres doma i drugih prostorija koje osoba koristi kako bi se što više oružja maknulo s ceste. Inače, tijekom policijskog očevida policija je ogradila veći dio oko mjesta intervencije kako bi izuzeli sve tragove s livade koji su potrebni za daljnje istraživanje i tijek postupka.