Marko Filipović: Rijeka će ostati crvena i slobodna…

Rijeka će ostati crvena i slobodna jer Riječani žele otvoren i tolerantan grad, poručio je Marko Filipović SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke, na konferenciji za novinare, održanoj u arheološkom parku Principij, kojom je započeo predkampanju za izbore pod sloganom “Nova snaga grada”.

– To su moje životne vrijednosti i Riječani to znaju. Vjerujem da će mi dati povjerenje jer znam kako grad funkcionira, kako ga pojačati jer znaju da ću raditi u interesu grada. Ja nisam performer niti influencer, neki će možda reći da sam preozbiljan, ali to sam ja. Marko.

Riječani su dosad mnogo puta pokazali da znaju razmišljati i pametno birati u važnim trenucima kada se odlučivalo o budućnosti našeg grada. Piše Novi LIst

Rijeka je nerijetko glasala drugačije od drugih sredina, a to znači da građani ovog grada nisu povodljivi, ne slijede zvijezde repatice, niti zabavljače koji im na mala vrata žele uvaliti konzervativnu priču. To u našem gradu ne prolazi, imam puno povjerenje u moje Riječane, rekao je Filipović.

Na što će se fokusirati

– Kao gradonačelnik, fokusirat ću se na ciljeve iz plana razvoja grada u idućem razdoblju koja ima četiri osnovna smjera; živjeti u Rijeci, kretati se u Rijeci, sačuvati Rijeku i raditi u Rijeci, najavio je.

Filipović se javnosti predstavio kao političar s osmogodišnjim iskustvom na mjestu zamjenika gradonačelnika Rijeke, koji, prema njegovim riječima, donosi nove ideje i rješenja za novi zamah u razvoju grada koji je uvijek bio na vjetrometini povijesti, ali je pri tom uvijek ostao svoj.

– Rijeka je sinonim za toleranciju, otvorenost i slobodu. Moja je odgovornost, kao i odgovornost SDP-a da ojačamo Rijeku i obranimo taj status slobodnog teritorija. Sa mnom na čelu Rijeka ostaje sigurna luka i vjerujem da će Riječani to prepoznati na izborima, rekao je Filipović, smatrajući da je došlo vrijeme za smjenu generacija i novi smjer u razvoju Rijeke.

– Za to je potrebna prava osoba. Zamjenik sam gradonačelnika već osam godina i sigurno znam kako sustav funkcionira, ali i komuniciram sa sugrađanima na dnevnoj bazi i znam što očekuju od gradonačelnika. Znam što je u gradu dobro postavljeno, ali isto tako znam i što možemo raditi bolje i brže, kazao je.

Istaknuo je potrebu za snažnijim rastom u svim segmentima gospodarstva, obrazovanja, kulture i drugih aspekata gradskog života.

– Isto tako, točno je da Rijeka mora brže rasti. Moj cilj je da Rijeka postane moderan sveučilišni grad za novo doba – otvoren, zelen, kreativan i pun života. I napravit ćemo to. Želim da Rijeka postane urbana mediteranska prijestolnica i imam jasan plan kako pokrenuti i ojačati Rijeku.

Rijeka je uvijek udarala ritam drugima i to će opet biti tako, rekao je Filipović koji kao prioritet svog programa ističe jačanje gospodarstva, a sve kroz pametne strateške odluke, inovativnu industriju i promišljena ulaganja u poboljšanje životnog standarda.

U njegovom mandatu, najavio je, gradit će se novi vrtići, bit će više ulaganja u poduzetništvo, kulturu, sport, zdravstvo, tehnologiju, ali i iskoristiti sve potencijale koje Rijeka ima za turizam, prvenstveno nautički.

Vizija razvoja

Jačanje gospodarstva, posebno malog i srednjeg poduzetništva, istaknuo je, pokretač je svih ostalih aktivnosti u životu grada.

– Pitanje je, naravno, kako to postići. Pred usvajanjem je novi plan razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2021. – 2027. godine, u čijoj su izradi sudjelovali Riječanke i Riječani, kazao je Filipović koji u kampanju kreće upravo od tog plana jer riječ je o strateškom dokumentu za razvoj grada.

– Taj plan predstavlja osnovu za povlačenje još većih iznosa iz sredstava Europske unije, na natječajima iz novog financijskog ciklusa Unije, u čemu smo dosad bili vrlo uspješni. S obzirom da smo visokocentralizirana država, na taj izvor sredstava ćemo se morati osloniti.

Rijeka je već sada najuspješniji grad u Hrvatskoj po količini EU novca uloženog u razvoj samog grada, a na nama je da budemo još uspješniji i ulažemo u svaki kutak našeg grada. S time nastavljamo u punoj brzini, sve do jačanja društvenog standarda i u konačnici, do otvaranja novih, dobro plaćenih, radnih mjesta, naglasio je Filipović.

Njegova vizija razvoja uključuje i integriranje novog Art kvarta Benčić s Korzom, čime će se proširiti područje užeg centra Rijeke.

– Uz objekte u Benčiću koji su već obnovljeni, poput Muzeja Grada ili Dječje kuće, kao i one gdje su radovi u tijeku, poput Gradske knjižnice, u tijeku je i obnove željezničkog kolodvora i bivšeg Gracianija, uz druge projekte koji taj dio grada čini sve privlačnijim i za poslovne subjekte, rekao je Filipović.

Kao važne ciljeve istaknuo je i jačanje gradske infrastrukture, rješavanje prometnih problema, posebno parkiranja.

– Najmanje dvije nove javne garaže moraju biti izgrađene u novom mandatu. Fokusirat ćemo se i na kvalitetan sustav socijalne skrbi, u čemu je Rijeka i do sad bila jedan od predvodnika u Hrvatskoj, a jedan od ciljeva je i potpuna digitalizacija gradske uprave, u čemu također već sada daleko odskačemo od prosjeka Hrvatske, rekao je Filipović.

– Pozivam i sve sugrađane da u tome sudjeluju. Lansirana je i platforma za komunikaciju sa svima koji žele podijeliti platformu za razvoj grada s nama i pustiti Rijeku da uistinu poteče. Obišao sam gotovo sve mjesne odbore i obići ću ih više puta u ovoj kampanji.

Poznajem svaki kutak ovog grada i u razgovoru sa sugrađanima želim pokazati i pokrenuti novu snagu grada, rekao je Filipović koji je predstavio i svoju on line platformu za razgovor s Riječanima, na web adresi: www.markofilipovic.hr, kao i video spot “Nova snaga grada”, kojim će se biračima obratiti putem društvenih mreža i medija.

Sveučilišni grad i gradnja novih vrtića

Filipović je predstavio i kandidatkinju za zamjenika gradonačelnika, Sandru Krpan, potpredsjednicu riječke Gradske organizacije SDP-a koja je govorila o obrazovanju i mladima.

– Cilj je Rijeku pretvoriti u moderan sveučilišni grad za novo doba. Nemojmo zaboraviti da je Rijeka već sada grad s najuspješnijim Sveučilištem.

Ono čime se ponosimo je pokretanje Programa građanskog odgoja koji odgaja učenike da razmišljaju na drugačiji način, da se prema svemu postavljaju kritički, da budu otvorenog uma, empatični i svjesni svoje snage i uloge u društvu, rekla je Krpan, ističući i brigu za najmlađe stanovnike pri čemu je prioritet da svako dijete ima mjesto u vrtiću.

– Upravo je gradnja novih vrtića dio programa s kojim izlazimo na ove izbore. Mladi su istinska snaga svakog grada, pa tako i Rijeke, rekla je Krpan.

Podrška velikim tvrtkama

Filipović će, kazao je, odgovarajući na pitanja novinara, snažno podržavati i velike poslovne subjekte u Gradu i raditi na privlačenju novih.

– Znamo da je JGL pred novom velikom investicijom u proizvodne pogone i logistički centar, vrijednom pedesetak milijuna eura. 3. maj imao je svojih problema, ali Grad Rijeka stao je iza njih u krizi, za koju vjerujem da je završila i da će brodogradnja opstati.

Tu je i čitav niz drugih subjekata, poput Luke, a Rijeka je luka i luka je Rijeka, koliko god to možda otrcano zvuči, tako da ćemo jasno podržavati razvoj lučkog prometa i logistike. osim toga, ulaskom ozbiljnog investitora u LRH u Opatiji, mislim da oni imaju i velike planove u Rijeci, a mi ćemo kao Grad kroz prostorno-plansku dokumentaciju osigurati da se investicije u marinu u samom centru grada i ostvare, nakon što završi natječaj za Porto Baroš.

Tu je i jedna od najvećih investicija u turizam u Hrvatskoj, hotelski kompleks na Kostabeli, a treba naglasiti da će i Dječja bolnica Kantrida uskoro preseliti u nove prostore na Sušaku, što će osloboditi to turističko područje za daljnji razvoj, rekao je Filipović najavivši i gradnju šetnice uz more na potezu od Kantride do Preluka.