Nastavlja se put za zabranu ‘Za dom spremni’! Kraus za RTL: ‘I partneri HDZ-a iz koalicije su bili žrtve rasnih zakona’

Nastavlja se put za zabranu ‘Za dom spremni’! Kraus za RTL: ‘I partneri HDZ-a iz koalicije su bili žrtve rasnih zakona’

Inicijator zakona, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, za RTL potvrđuje da prijedlog zakona ne predviđa nikakve iznimke

Nastavlja se put prema zakonskoj zabrani ustaških simbola.

U zagrebačkoj Židovskoj općini održan je drugi radni sastanak predstavnika vladajuće koalicije i gotovo svih oporbenih stranaka, na kojem su svi dobili prijedlog zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola. Javlja RTL

Dogovoreno je da se u roku od tri tjedna svi klubovi zastupnika o prijedlogu očituju i iznesu eventualne primjedbe. Inicijator zakona, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, za RTL potvrđuje da prijedlog zakona ne predviđa nikakve iznimke, nego potpunu zabranu ustaškog pozdrava Za dom spremni. 

O čemu se danas razgovaralo, jeste li išta bliže zajedničkom stavu po pitanju zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola?

Zajednički stav postoji od početka, da se ide na zakon o kojem govorimo. Danas je predstavljen prijedlog zakona kojeg su dobili svi predstavnici. Prijedlog će se prodiskutirati na Klubovima zastupnika, vratit će se primjedbe, budu li postojale, i idemo u daljnji rad na novom zakonu.

Znači, nisu se predstavnici danas očitovali o prijedlogu?

Danas smo se dogovorili da to mora proći kroz sve Klubove. Nije dovoljno da samo predsjednici Klubova nešto o tome kažu, nego da to potvrde i svi članovi Klubova.

Možete li nam otkriti neke glavne smjernice?

Bit će to kazneni zakon za odgovornost po postupanju u sadržaju, odnosno temama o kojima je javnost već upoznata.

I beziznimno se regulira fašistički pozdrav “Za dom spremni”?

Da, za to, za ustaško i četničko znakovlje, sve što se tiče znakovlja koji su bili na snazi u Drugom svjetskom ratu u rasnim zakonima NDH.

Jeste li si dali kakav rok?

Dali smo si tri tjedna da se te primjedbe daju na raspolaganje.

Ima li ishod cijelog ovog procesa ikakve veze s ovogodišnjim obilježavanje proboja u Jasenovcu? Odnosno, hoćete li ponovno ne sudjelovati u službenom obilježavanju, ne bude li uspjeha?

Ako se sjećate, prvi sastanak bio je povezan s obilježavanjem Dana holokausta, a sada idemo dalje u proceduru, nekakve rokove si moramo dati. 

Ali, ovisi li o uspjehu cijelog ovog procesa zajednički dolazak u Jasenovac predstavnika žrtava i države?

Ne očekujem da će proces biti do tada završen, prema tome ne bih ovo povezivao s time. Samo bih povezao s time da je krajnje vrijeme da se taj zakon kojeg smatram civilizacijskim donese.

Mislite da i u HDZ-u ima snage da se prijeđe preko tih nekih dvostrukih konotacija, iznimaka i sličnog?

Vidjet ćemo. Na vlasti je HDZ sa svojim partnerima, a koliko ja znam, partneri HDZ-a su i oni koji su bili žrtve tih rasnih zakona.