Bandićevci oštro napali Miroslava Škoru…

Bandićevci oštro napali Miroslava Škoru…

Samo nekoliko sati nakon što je u srijedu na Mirogoju pokopan Milan Bandić, objavljena je vijest da će se na svibanjskim izborima za novog gradonačelnika kandidirati i Miroslav Škoro.

U tom je trenutku i službeno započela utrka, prvenstveno desnih i stranaka desnog centra, za sto tisuća birača koji su u prvom krugu prošlih lokalnih izbora 2017. glasali za Bandića. Na što veći dio tog potencijalno sto tisuća glasova dubokog bazena otvoreno računaju u Domovinskom pokretu, HDZ-u, ali, doduše u puno manjoj mjeri, i u Mostu.

Svi oni smatraju da Stranka rada i solidarnosti nakon smrti Milana Bandića zapravo više nema što tražiti na zagrebačkim izborima i da velikim uspjehom mogu smatrati osvajanje par mandata u Gradskoj skupštini. Piše Jutarnji list

– Računice desnih stranaka da će između sebe podijeliti tih nešto manje od sto tisuća glasova, kojima je realno sve do smrti težio Bandić, potpuno su nerealne, pa čak i naivne. Što oni misle, da ćemo mi nestati, da nećemo izaći na izbore? Naravno da će Stranka rada i solidarnosti izgubiti dio glasova sada kada više nema Milana Bandića, ali ti glasovi neće otići političkim konkurentima.

Manji dio dosad vjernih Milanovih birača ostat će doma na dan izbora. A oni koji izađu na birališta i dalje će u velikom broju glasati za nas, Milanove ljude, za našu listu za Gradsku skupštinu i za našeg kandidata ili kandidatkinju za gradonačelnika.

Bez utemeljenja

– Najviše glasova osvojili bi kada bi stranku na izbore vodio tim predvođen Ivicom Lovrićem, Pavlom Kalinićem i Jelenom Pavičić-Vukičević. Nadam se da će se ona predomisliti i na kraju prihvatiti izazov da bude naša kandidatkinja za novu gradonačelnicu Zagreba. Ako se ne predomisli, onda će u utrku najvjerojatnije morati Pavle Kalinić.

A što se tiče tih računica iz Domovinskog pokreta da će u Dubravi, Sesvetama i ostalim istočnim dijelovima grada Škoro uzeti jako velik dio dosadašnjih Bandićevih glasova, one su jednostavno bez ikakvog utemeljenja. Pa Škoro je izgubio sve dosadašnje izbore. Nakon što izgubi i ove, može se još samo za papu kandidirati – kaže naš izvor iz Stranke rada i solidarnosti.

Bandićeva ekipa nada se da će vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević odustati od planiranog trajnog preseljenja njene kompletne obitelji u Švedsku, gdje joj već radi suprug.

Naš sugovornik iz Domovinskog pokreta (DP) tvrdi da Škoro neće loviti samo desne glasove nego da će duboko zahvatiti i u bazen centrističkih biračima.

Socijalni projekti

– Idemo prema centru, Škoro je prihvatljiv vrlo širokom krugu birača, a pogotovo dosadašnjim Bandićevim glasačima. Jer Škoro ionako planira nastaviti sa svim dobrim Bandićevim socijalnim projektima i politikama, kao što je stanogradnja, besplatni udžbenici, novčana pomoć siromašnima i roditeljima s više djece… A ono što će kritizirati jest model funkcioniranja gradske uprave.

Što se konkurencije tiče, na desnici vlada gužva, to je istina. Ali Mostov kandidat Zvonimir Troskot je jednostavno preslab za ozbiljnu bitku, a HDZ u velikoj krizi identiteta u Zagrebu, kao i u drugim velikim gradovima. A njihov kandidat Davor Filipović nema što tražiti protiv Škore, pa on je u rangu Margarete Mađerić. Na koncu će se izbor svesti samo na to želi li više Zagrepčana za novoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića ili Miroslava Škoru – tvrdi.

Zanimljivo, i HDZ-ova strategija je vrlo slična, i oni će birače uvjeravati da je jedina dilema Tomašević ili Filipović, da su svi drugi naprosto potkapacitirani za upravljanje najvećim gradom u zemlji te da je Škoro pohlepan i nemoralan.

– Škoro je najavio kandidaturu tek nakon što se uvjerio da je Bandić pokopan. I on je imao kućicu na Adventu, a znamo kako su se dodjeljivale. Sugrađanima je naplaćivao najskuplji parking u Zagrebu – poručio je jučer HDZ-ov kandidat Davor Filipović i naglasio da osim njega i Tomaševića nitko drugi od kandidata nema potrebne reference i znanje i da stoga nisu ozbiljna konkurencija.

STRATEGIJE

HDZ
HDZ-ova strategija je pak javnost uvjeriti da novoga gradonačelnika mogu birati samo između Davora Filipovića i Tomaševića, jer ostali nemaju potrebno znanje i reference

Bandić Milan 365

U Stranci rada i solidarnosti smatraju da najveće šanse imaju s Jelenom Pavičić Vukičević te se nadaju da će ona kandidaturu prihvatiti i odustati od selidbe u Švedsku

MOST

U Mostu računaju da će Škoro i Filipović nastradati u bitki za Bandićeve glasače, a da će najbolje proći Zvonimir Troskot koji će primarno loviti glasače željne promjene

Domovinski pokret

Strategija Domovinskog pokreta je da u javnosti stvore atmosferu da se izbor za novoga gradonačelnika svodi samo na dilemu: ili Tomislav Tomašević ili Miroslav Škoro