Čačić: Odabir čovjeka posvećenog reformama na čelo Vrhovnog suda dobar početak…

Čačić: Odabir čovjeka posvećenog reformama na čelo Vrhovnog suda dobar početak…

Hrvatski sabor u petak je potvrdio mišljenje Odbora za Ustav da predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije pogriješio kada je od predsjednika Republike, s obzirom na uočene nedostatke, zatražio da dopuni svoju odluku o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Za takvo mišljenje glasovalo je 77 zastupnika, 41 je bio protiv, a 12 suzdržanih. Među suzdržanima je bila i zastupnica Reformista Natalija Martinčević.

Predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić kazao je kako su iz njegove stranke i prije izglasavanja jasno izrazili svoj stav. Javlja N1

“I prije nastupa Zdravka Mamića – da je hrvatsko pravosuđe najveća rana društva, da je sudstvo korumpirano do srži. Reformisti o tome govore godinama. Mamićev je istup na to bacio dodatno svjetlo ili sjenu, kako hoćete.

U ovom trenu svakom je građaninu jasno da su nužne snažne i korjenite reforme. Sada je svakome jasno da izbor predsjednika Vrhovnog suda nije reforma, ali da je odabir čovjeka posvećenog reformama dobar početak i dobra politička i svaka druga poruka. Mi kao Reformisti ne možemo prihvatiti da to bude predmet političkih igara i bilo kakvih sukoba. U tome ne želimo sudjelovati i zato smo glasali suzdržano”, rekao je Čačić.

Istaknuo je kako oni drže da su predsjednik države i Sabor ključni čimbenici u toj priči.

“Rješenje treba tražiti, jer dalje perpetuiranje ove teme ne smije se dozvoljavati. Odgovornost svih u politici je da se stvari pomaknu”, rekao je Čačić.

Novi žetončići u Saboru?

Kazao je kako nije na njemu da procjenjuje.

“Svatko odgovara za svoje postupke, a mi ćemo inzistirati da institucije sjednu i nađu rješenje. Predsjednik smatra da je uključen protuustavan faktor – raspisivanje natječaja na kojem će o kandidatima nešto reći sud. Određene će se promjene morati napraviti. Zakon se mora mijenjati”, rekao je Radimir Čačić.