Hrvatska neće naručivati rusko cjepivo dok ga EMA ne odobri‘

Hrvatska neće naručivati rusko cjepivo dok ga EMA ne odobri‘

Rusko veleposlanstvo danas je hrvatskoj strani u priopćenju za medije poslalo znakovitu poruku

Rusko veleposlanstvo danas je hrvatskoj strani u priopćenju za medije poslalo signal da, ako želi Sputnjik V, ne odugovlači i da ga ugovori prije nego što ga EMA odobri jer bi u protivnome Hrvatska čekala u redu sa svima drugima. No, iz hrvatske Vlade doznajemo kako ništa od toga i da ćemo ipak čekati dozvolu europske regulatorne agencije.

Rusi su pak priopćili kako „izražavaju nadu da se rješavanje pitanja o prijelazu prema praktičnoj provedbi postignutih dogovora neće odugovlačiti”

„Inače, hrvatske savjetodavne službe bit će prisiljene, ako naravno to žele, stajati “u redu”, čekajući pristanak EMA-e toliko dugo koliko će oni to odrediti”, priopćili su Rusi.

S druge strane, u Banskim dvorima odgovaraju kako ništa od uvoza bez odobrenja EMA-e i kako ne pristaju na pritiske.

– Da bismo dopustili uvoz moramo biti sigurni u to cjepivo, a to znači da se moraju čekati odobrenja. To je temeljni princip zaštite zdravlja naših građana. I od toga nećemo odustati, bez obzira na bilo kakve pritiske – rekli su nam u Vladi.

No, ovo što Rusi sada kažu upravo je ono što je bila i jedna od mogućnosti koja se spominjala kada se počelo pregovarati oko Sputnjika V nakon što je ugledni Lancet objavio pozitivan članak o ruskom cjepivu.

U svjetlu opće nestašice cjepiva koje smo naručili i koje ne stiže, a sada i nakon problema sa AstraZenecom, neki logičan plan bio je da s Rusima dogovorimo unaprijed oko milijun doza cjepiva koje bi onda počeli koristiti tek nakon dozvole EMA-e, jer bi si tako na vrijeme osigurali dodatne doze.

Ako budemo čekali da ga europska regulatorna agencija odobri, može nam se dogoditi da će druge zemlje krenuti u „kidnapiranje cjepiva”, kao što smo to već vidjeli i kod drugih proizvođača.

Naravno, tu postoji i opcija interventnog uvoza na temelju Halmedove dozvole, budući da su oni na kraju dobili dokumentaciju o Sputnjiku V koju sada proučavaju, ali ta opcija je sada potpuno otpala i Hrvatska neće uvoziti rusko cjepivo dok ga ne odobri EMA-e niti će unaprijed naručiti doze. Doznaje Jutarnji list