Hrvatskim masonima blokiran račun: drevnom redu Slobodnih zidara prijeti stečaj. Je li to i kraj udruge?

Hrvatskim masonima blokiran račun: drevnom redu Slobodnih zidara prijeti stečaj. Je li to i kraj udruge?

Vrhovnom vijeću 33. stupnja i posljednjeg stupnja drevnog i priznatog Škotskog reda Slobodnih zidara Hrvatske prijeti – stečaj, čije otvaranje je na Trgovačkom sudu u Zagrebu predložila Fina jer ima 17.505 kuna nepodmirenih obveza.

Iako bi se stečaj trebao predložiti nakon 120 dana neprekidne blokade računa, što je često, ali ne i uvijek slučaj, ovdje se čekalo više od 300 dana. Fina navodi da ta udruga nema zaposlenih, ali i da ne raspolaže podacima o njezinoj eventualnoj imovini.

Sljedeći korak napravio je zagrebački Trgovački sud koji je pozvao vjerovnike koji eventualno također žele predložiti otvaranje stečaja da to i učine, ali uz jedna uvjet – onda moraju predujmiti sredstva za namirenje troškova postupka. Doznaje Slobodna Dalmacija

Sud je pozvao i Zorana Vojnića Tunića, zadnjeg predsjednika te udruge, da dostavi popis njezine imovine, koji mora biti ovjeren kod javnog bilježnika. Ako se nitko od vjerovnika ne javi da je zainteresiran za provođenje tog postupka i ne uplati predujam, ili Zoran Vojnić Tunić ne dostavi traženi popis imovine, ili iz tog popisa proizlazi da udruga nema imovine, sud će provesti skraćeni stečajni postupak. To znači da će stečaj istovremeno otvoriti i zatvoriti, nakon čega će se Vrhovno vijeće 33. stupnja i posljednjeg stupnja drevnog i priznatog Škotskog reda Slobodnih zidara Hrvatske izbrisati iz Registra udruga i više neće postojati.

Ta masonska udruga osnovana je sredinom 2017. godine, a Zoranu Vojniću Tuniću mandat predsjednika trajao je do sredine prošle godine. Nakon toga nema nikakvih podataka da je održana skupština.

NEMA KONTAKATA

U Registru udruga osim adrese nema drugih kontakt podataka, a u opisu udruge stoji da se radi o priznatom Škotskom redu Slobodnih zidara. U Statutu udruge se navodi da joj na pečatu piše “Vrhovno vijeće 33°”, a u sredini kruga se nalaze simboli – šestar, slovo “G” i kutnik plave boje.

Ime Zorana Vojnića Tunića jedino je koje se spominje u registru, a Vrhovno vijeće 33. stupnja također ima tajnika, Upravni odbor i Skupštinu kao najviše tijelo upravljanje koje čine svi redoviti članovi. Članovi uz redovne mogu biti i počasni, a članstvo, među ostalim, prestaje onome tko duže od šest mjeseci ne radi u udruzi ili jednako toliko vremena ne plati članarinu, ili tko grubo krši odredbe Statuta.

O svakom radu sjednice vode se zapisnici koji se trajno čuvaju – također stoji u Statutu Vrhovnog vijeća 33. stupnja. Definirano je i provođenje stegovnog postupka u slučajevima narušavanja ugleda udruge, ako joj se nanijela moralna i materijalna šteta, zbog narušavanja međuljudskih odnosa u udruzi, te zbog neplaćanja članarine duže od tri mjeseca, od kazni se može izreći opomena, opomena pred članstvom udruge i isključenje. Ako u udruzi dođe do sukoba interesa, Statut kaže da se radi rješavanja toga imenuje arbitražno vijeće iz redova članova.

U slučaju da Vrhovno vijeće 33. stupnja ima značajnu imovinu, nakon namirenja vjerovnika i troškova stečajnog postupka, ona će pripasti udruzi, ustanovi ili zakladi s kojom dijeli iste statutarne ciljeve, a nikako osnivačima, članovima…, stoji u Statutu.

O Zoranu Vojniću Tuniću mediji su pisali kada je u veljači prošle godine otkriveno da je tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason. Član je masonske udruge “Veliki Orijent Hrvatske” na čijem je čelu oftalmolog Ivica Gabrić, zbog čega je Jelenić podnio ostavku.

Tada se pisalo da je Zoran Vojnić Tunić vitez templar i prvi meštar masonske lože Orijent Hrvatska. Živi i djeluje u Zagrebu, a prije dolaska u Hrvatsku aktivno je sudjelovao u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini i objavljivao tekstove o Hrvatima u Srbiji nakon raspada Jugoslavije u tiskovinama koje izdaju Hrvati izvan granica Lijepe naše.

Zorana Vojnića Tunića u četvrtak smo pokušali kontaktirati preko e-maila i čekamo odgovor o sudbini Vrhovnog vijeća 33. stupnja.