Bauk: Ako nitko drugi neće, ja ću obavijestiti DSV o odluci Ustavnog suda…

Bauk: Ako nitko drugi neće, ja ću obavijestiti DSV o odluci Ustavnog suda…

SDP-ov saborski zastupnik i član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Arsen Bauk u Dnevniku N1 komentirao je današnju odluku Ustavnog suda koji nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti Zakona o sudovima.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u utorak je kazao da Državno sudbeno vijeće (DSV) može raspisati novi natječaj za čelnika Vrhovnog suda, ali da se predsjednik republike u predlaganju svog kandidata Saboru mora pridržavati zakonske procedure.

Ustavni sud nije odlučivao o prijedlogu zastupnika Arsena Bauka za ocjenu suglasnosti odredbečlanka 44.a Zakona o sudovima s člankom 106. stavkom 2. Ustava u pogledu ovlasti Ureda predsjednika Republike da traži mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda RH i Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora s obzirom da je taj prijedlog Ustavni sud zaprimio samo dan prije održavanja sjednice, pa će se o njemu odlučivati naknadno.

“Nitko nije tjerao Ustavni sud da odluku objavljuju danas”, rekao je Arsen Bauk i dodao: “Mogli su odlučiti i za sedam dana. Mislim da je Sabor čl. 44 uređivao djelokrug rada Ureda predsjednika čega se on odrekao 2010. Tu je stvar više manje jasna, bit će teško osporiti taj prijedlog. Pretpostavljam da će Vlada iskoristiti vrijeme do odluke da sama promijeni tu odredbu. Već je predsjednik Ustavnog suda rekao da ako bi prihvatili moj prijedlog, to bi promijenilo samo da predsjednik republike po zakonu određuje ono što bi trebao određivati Ured predsjednika.”

Napomenuo je da će predložiti raspisivanje novog javnog poziva: “Kao član DSV-u predložit ću da odmah da raspišemo novi javni poziv jer je očito da od ovog poziva neće biti ništa.”

Percepcija Ustavnog suda

Bauk je komentirao i izbor ustavnih sudaca: “Ustavni sud ima svoj mandat koji će isteći prije isteka Sabora i ovaj sastav Sabora birat će nove ustavne suce. Za to treba dvotrećinska većina u Saboru, tu se ipak nešto pita i opozicija i vlast. Nitko ne može sam izabrati ustavne suce. Ali ovaj način donošenja odluka da ista skupina sudaca ima izvdojena mišljenja u odnosu na odluke većine, zahtijeva neku procjenu je li to dobro ili nije.”

“Velik je probem da se Ustavni sud percipira kao politički sud”, dodao je.

Ako Sabor odbije prijedlog predsjednika republike, izbor će se ponavljati, objasnio je Bauk i dodao: “Još nismo čuli stav HDZ-a kao najveće stranke i njenog predsjednika o gđi Đurđević u ovoj ili onoj formi.”

Ističe da ne treba inzistirati na formalnosti i da će, ako nitko drugi to ne učini, on obavijestiti DSV o odluci Ustavnog suda.

Kazao je da smatra da će se raspisati novi javni poziv, da će se javiti kandidati, a među njima i Đurđević te da će biti predložena Hrvatskom saboru.