Ujedinjeni umirovljenici Grada Zagreba zajedno na lokalne izbore u Zagrebu…

Ujedinjeni umirovljenici Grada Zagreba zajedno na lokalne izbore u Zagrebu…

Umirovljenike udruge i stranke u Gradu Zagrebu na nikada brojnijoj i snažnoj umirovljeničkoj platformi UMIROVLJENICI ZAJEDNO izlaze na lokalne izbore sa svojim kandidatima na svim izbornim listama u Gradu Zagrebu.

Danas je u prostorijama Udruge umirovljenika HRT-a u Zagrebu održana zajednička tiskovna konferencija platforme UMIROVLJENICI ZAJEDNO koju u ovom trenutku čine Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratske stranke umirovljenika (DSU), te članovi Koordinacije umirovljeničkih udruga javnih tvrtki i zajednica Hrvatske koju čine: Zajednica umirovljeničkih udruga HEP-a, Zajednica udruga umirovljenika MUP-a, Koordinacijski odbor društva i udruga umirovljenika HP i HT Hrvatske, Društvo hrvatski umirovljenik, Udruga umirovljenika INA, Udruga umirovljenika HRT-a, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) Grada Zagreba, Udruga umirovljenika Novi Zagreb…

Kako je iznenadnom smrću dosadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba završila jedna relativno duga era vladanja Gradom Zagrebom potpuno je jasno da slijede neizbježne promjene, a pozorno slušajući što za umirovljenike i druge socijalne skupine najavljuju do sada većina onih sa istaknutim kandidaturama, sasvim je očito da bi se našom eventualnom pasivnošću nad sve umirovljenike Grada Zagreba mogli nadviti tamni oblaci.

Nakon višemjesečnih konzultacija sa koordinacijom umirovljeničkih udruga zajednica udruga sa umirovljeničkim strankama i umirovljeničkih stranaka koje djeluju u Gradu Zagrebu donešen je zajednički zaključak kako je u nastalim okolnostima sazrilo vrijeme da udruženim snagama umirovljenici Grada Zagreba preuzmu punu odgovornost za sve socijalne skupine, a posebno za budućnost svih umirovljenika kao i svih onih koji će to uskoro biti.

Danas smo na tiskovnoj konferenciji i službeno objavili naš zajednički izlazak na lokalne izbore u Gradu Zgrebu koji se održavaju 16. svibnja 2021. godine na koje izlazimo sa svojim kandidatima na svim izbornim listama. Udruženim snagama umirovljeničkih udruga i stranaka na nikada do sada ovako brojnoj i snažnoj platformi UMIROVLJENICI ZAJEDNO izlazimo na predstojeće izbore sa velikim optimizmom očekujući odličan izborni rezultat. Uz danas predstavljene umirovljeničke udruge i stranke treba istaći da je pisani poziv na suradnju jučer upućen i preostalim čimbenicima umirovljeničke scene koji danas nisu sa nama. Sa zadovoljstvom možemo kazati da su u međuvremenu MUH i SU već dali svoju načelnu suglasnost za suradnju što znači da još jedino od HSU-a čekamo odgovor koji je najavljen za početak slijedećeg tjedna. Iskreno se nadamo da će nam se i oni pridružiti.

Više od 200 tisuća umirovljenika koji su desetljećima gradili Grad Zagreb i Hrvatsku imaju puno moralno i političko pravo, ali i obvezu uključiti se neposredno u izborni proces. Umirovljenici Grada Zagreba zaslužuju imati svoje izravne predstavnike u izvršnoj vlasti kao i u svim predstavničkim tijelima, a koliko će ih biti na zajedničkoj i nikada široj umirovljeničkoj platformi ovisiti će isključivo o njihovoj potpori. Umirovljenici Grada Zagreba će dakle imati priliku glasati isključivo za sebe kroz svoje predstavnike, a time i za svoje interese. Uspjeh u što ne sumnjamo će biti isključivo uspjeh svih birača koji nam daju svoje povjerenje, a posebno umirovljenika Grada Zagreba koji će svojim primjerom zajedništva pokazati put kojim trebaju krenuti svi umirovljenici u Hrvatskoj.

Želimo posebno istaknuti misao odnosno jedan zaključak koja se nameće, a to je mogućnost koju nudimo svim umirovljenicima za neposredno sudjelovanje u svim izbornim procesima što uključuje i sudjelovanje na izbornim listama. Dakle pruža se mogućnost da umjesto žrtve onih kojima se do sada često i na slijepo poklanjalo povjerenje vlastitu budućnost uzme u svoje ruke. Propusti takvu priliku bi značilo i davanje za pravo onima koji su umirovljenike i doveli na prosjački štap.

Uputili smo još jednom poziv svim umirovljeničkim udrugama i strankama koje djeluju u Gradu Zagrebu da nam se bez obzira na njihovu brojnost članstva ili aktivnosti priključe i tako zajedno sa nama na platformi UMIROVLJENICI ZAJEDNO uđemo u izbornu utrku. Predstavljanje za nas posebno važnih dijelova našeg programa, posebno dijela vezana uz naš prijedlog dodatka na mirovinu za umirovljenike sa malim mirovinama, besplatni javni prijevoz, mogućnosti izgradnje domova za umirovljenike, značajni infrastrukturni projekti, problem Jakuševac, ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade, sport i rekreacija, ustrojstvu Gradske uprave itd. će biti predstavljeno po tematskim cjelinama i prigodnim lokacijama u narednom razdoblju.

Ono u što smo sigurni je da Gradu Zagrebu nakon katastrofalnog potresa i pandemije kojoj se ne vidi kraja u ovom izuzetno osjetljivom trenutku ne trebaju nikakve revolucije kao što neki kandidati najavljuju već jedna uljuđena tranzicija na jedan novi model upravljanja gradom, modela u kojem će nadležne službe i tijela dobiti ovlasti koje im i pripadaju, kao i odgovornost koja ide uz takav model.

Takav pristup odnosno model upravljanja Gradom Zagrebom možemo nazvati i evolucijskim procesom koji će sam iz svojih redova izbaciti sve one koji nisu u stanju djelovati u sustavu u kojem svatko radi posao za koji je stručan odnosno plaćen. Na tiskovnoj konferenciji su govorili Milivoj Špika prof. predsjednik BUZ-a, Branka Sunara dipl.oec. predsjednica koordinacije umirovljeničkih udruga i zajednica udruga, Milivoj Tičarić predsjednik DSU-a i Stevo Živčić predsjednik Sindikata umirovljenika Grada Zagreba. Priopćenmo je sa tiskovne konferencije platforme UMIROVLJENICI ZAJEDNO