Uspjeli pomaknuti masivni brod tijekom noći: ‘Ever Given je oslobođen i djelomično plovi!’

Uspjeli pomaknuti masivni brod tijekom noći: ‘Ever Given je oslobođen i djelomično plovi!’

Masivni brod Ever Given koji se nasukao u utorak napokon je pomaknut, a Sueski kanal je oslobođen nakon skoro tjedan dana blokade u ponedjeljak rano ujutro. 

– Ever Given ponovno plovi – poručili su na Twitteru iz tvrtke Inchcape koja pruža pomorske usluge te poručili kako će više informacija znati kasnije. Prenose 24sata

Vlasti su poručile kako je brod oslobođen zahvaljujući punom mjesecu koji je stvorio jaku plimu i oseku pa su tako bageri uspjeli prokopati veći dio tla u kojem je brod zapeo. Ipak, poručuju kako je brod djelomično u plovnom stanju, javlja Reuters

Brod Ever Given (kompanije Evergreen) nasukan je od utorka poprijeko u jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva i sad već oko 300 brodova čeka s obje strane kanala na prolazak, dok su se neki brodovi već odlučili krenuti dva tjedna dana duljim putem oko afričkog Rta dobre nade.

U subotu je iskopano oko 20.000 tona pijeska oko Ever Givena i brod je počelo vući 14 tegljača u nastojanju da ga oslobodi. Iako snažne plime i oseke te snažni vjetrovi otežavaju napore, os broda pomaknuta je 30 stupnjeva. General Osama Rabie, upravitelj Sueskog kanala, kazao je da je voda počela teći ispod broda.