Preminuo Predrag Živković Tozovac…

Preminuo Predrag Živković Tozovac…

Pjevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 86. godini.

Tozovac se posljednjih tjedana liječio od koronavirusa, a vijest da je preminuo za Blic je potvrdio njegov kum.

“Nažalost nije izdržao, ovaj covid ga je skroz razorio”, rekao je on. Javlja N1

Rođen je u Kraljevu, a njegov otac Svetozar Toza Živković, po kojem je i dobio nadimak bio je čuveni harmonikaš i vlasnik kafića u Mataruškoj Banji, gdje je Predrag Živković slušao narodne pjesme. Oca Tozu su Nijemci smaknuli 1941. godine, a Tozovac je počeo svirati na harmonici koju mu je otac ostavio. Sa samo 10 godina svirao je na svadbama.

Uz harmoniku je naučio svirati bubnjeve i trubu, završio je gimnaziju i studij ekonomije. Prve singlove je snimio 11. lipnja 1965. godine.

Proslavila je je, 1967., pjesma “Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pjevao je i u duetu s Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj Folk parade.

U listopadu 2012- godine postao je počasni građanin Kraljeva, a 24. kolovoza 2018. na koncert održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.