50. Svjetski dan Roma

ArterarijCentar za mirovne studije i Romska organizacije mladih Hrvatske održat će press konferenciju na kojoj će predstaviti Tjedne jednakosti, u petak, 9. travnja ispred ADU Galerije f8 (Trg Republike Hrvatske 8) u 10 sati.

Tjedni jednakosti započinju u Zagrebu na 50. Svjetski dan Roma 8. travnja predstavom  “POGLEDAJME”  Romana Nikolića u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem te audio-vizualnom izložbom “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, koja se može pogledati od 8. do 24. travnja 2021. godine u ADU Galeriji f8.

Predstavu „POGLEDAJME“ koja istražuje i progovara o identitetu i društvenim odnosima, građani i građanke će moći besplatno pogledati 9. travnja u 19.30 u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu, uz obaveznu rezervaciju karata na prijave@cms.hr i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Broj karata je ograničen.

Istog dana, nova glumica u predstavi „POGLEDAJME“, Severina Lajtman, sudjelovat će u razgovoru s Melanijom Mešić koja je glumila u prethodnoj verziji predstave te će u online razgovoru podijeliti iskustva rada na predstavi, pitanjima koja predstava otvara te o diskriminaciji s kojom se susreću.

Unutar jedne godine, svaki peti Rom ili Romkinja doživi diskriminaciju. Koz Tjedne jednakosti, koji će se između 8. travnja do 30. lipnja održati u šest gradova diljem zemlje – u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i u Belom Manastiru – organizacije žele upozoriti na posljedice diskriminacije i probuditi jednakost.

U sklopu Tjedana jednakosti na društvenim mrežama će biti predstavljena kampanja #ProBudiJednakost, a u lokalnim zajednicama održat će se intervencije u javnom prostoru.

Autor: A.Brađašević / DEMOS MEDIA