Ukida se Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature

U informacijama koje je danas objavio N1 Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature bit će ukinuto nakon nedavno otkrivenog skandala da su članovi povjerenstva maturantima na jesenskom roku ispita državne mature, nakon njihovih žalbi, dodali bodove zbog kojih je sedmero učenika nezasluženo prošlo državnu maturu, piše u srijedu Večernji list.

Dodani bodovi u samom sustavu narušili su tako cjelokupnu državnu maturu dajući do znanja učenicima završnih razreda srednjih škola da na ispitu na kojem su svi trebali biti jednaki postoje oni koji se mogu provući za dodani bod, dobiven intervencijom povjerenstva koje imenuje Ministarstvo obrazovanja.

Večernji list podsjeća da je koordinatorica za ispit iz matematike i članica povjerenstva Nada Lesar, nakon primljenih pritužbi učenika po završetku jesenskog roka unijela po jedan ili dva boda za 13 maturanata bez suglasnosti Upravnog vijeća Nacionalnog centra za provedbu mature koje je pritužbe učenika odbacilo, pritom ostavivši u sustavu poruku “da se njihov prigovor ne prihvaća”.

Takvom intervencijom Lesar je uvelike utjecala na državnu maturu i rezultate učenika, a s tim potezom bila je upoznata i ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivana Katavić koja je jučer na sjednici Upravnog vijeća NCVVO objašnjavala što se dogodilo ali nije ponudila ostavku. Pravdala se kako je riječ o proceduralnoj pogrešci, nikako dodanim nezasluženim bodovima, no proceduralne pogreške ili pogreške u načinu na koji je postavljeno pitanje ili odgovori rješavaju se tako da se svim pristupnicima, a ne samo nekima, dodijeli bod. Kvoruma za smjenu Katavić nije bilo.

Večernji list podsjeća da do formiranja povjerenstva, kao suvišnog tijela koje je trebalo nadzirati Centar koji je i osnovan kao neovisno tijelo na koje politika niti ikakvi članovi povjerenstva smiju utjecati, problema s dodanim, a neosnovanim bodovima nikada nije bilo.

Povjerenstvo kao tijelo koje vrednuje provedbu državne mature prvi put je imenovano 2019. u mandatu ministrice Blaženke Divjak. Povjerenstvo je imenovala kao nadzor nad provedbom mature koje može u drugostupanjskom dijelu pritužbe učeniku priznati bodove, ali tek nakon što ispitivači koji rade na ispitu za to doista utvrde uporište.

Večernji list piše da je u posjedu dokumenata koji potvrđuju da je i ranije povjerenstvo, u sastavu koje je imenovala bivša ministrica Divjak, ali s istom ravnateljicom na čelu NCVVO-a, također učenicima na državnoj maturi dodavalo bodove, bez obzira na to što su prije toga svi testovi učenika itekako dobro provjereni i analizirani.

Propust se dogodio i u srpnju 2020. godine, kada je na čelu povjerenstva bio Marko Košiček. Tada je jednoj učenici nakon žalbe dodano čak deset bodova. Drugim riječima, svi ispitivači koji su prošli i ocijenili takav ispit prije konačnog bodovanja propustili su deset bodova, koje je onda pronašlo povjerenstvo i priznalo. Takvim potezom povjerenstvo je znatno unazadilo kvalitetu provedbe državne mature za koju se sve do sada moglo tvrditi kako je jedina uspješna antikorupcijska mjera u Hrvatskoj, zaključuje Večernji list.