Bivši članovi Živog zida: “Stranka nas je iskoristila i odbacila. A sad nam zbog njih prijete ovrhe”. Tajnik stranke uzvraća: “To su cvilidrete i mentalni balavci”

Bivši članovi Živog zida: “Stranka nas je iskoristila i odbacila. A sad nam zbog njih prijete ovrhe”. Tajnik stranke uzvraća: “To su cvilidrete i mentalni balavci”

Večerašnja epizoda Provjerenog donosi ispovijesti bivših članova stranke Živi zid koji tvrde da su izmanipulirani od strane vodstva stranke, koja im je sada, u nevolji, okrenula leđa.

Naime, kako navode, iz stranke su ih mamili na deložacije govoreći im kako je njihova dužnost kao članova obraniti ‘jadne ljude’ te kako će njihov angažman stranka znati cijeniti.

”Svatko će biti nagrađen prema zaslugama, prema stažu u stranci, prema određenim akcijama…” tada im je poručivao Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

No, ne samo da članovi, koji su u stranku polagali sve svoje nade, nisu bili nagrađeni, već su im i počele pristizati ovrhe, svakome od njih 30-ak tisuća kuna – jer su sudjelovali u deložacijama diljem zemlje. Javlja Dnevnik.hr

”Jedan posto nade koji sam imala da mogu stvari ići na bolje u Hrvatskoj je propao sa Živim zidom, Mrtvim zidom, ajmo to tako nazvati” istaknula je jedna bivša članica stranke.

U moru aktivizma, prekretnica za Živi zid bila je deložacija na zagrebačkom Črnomercu, prije četiri godine. Poslije nje, na adrese članova s deložacija počele su stizati kazne. Jedna pravomoćna u iznosu od 6 tisuća kuna i 4 nepravomoćne s istim iznosom.

Glas za ‘malog’ čovjeka, kako su iz stranke često isticali, nerijetko su dizali umirovljenici, samohrane majke, nezaposleni, socijalni slučajevi. Među njima je bio i nezaposleni Phillip. Sada mu nad glavom visi ovrha ili zatvorska kazna, a noćima ne spava jer ne zna kako će vratiti dug.

”Nismo uopće znali o čemu se radi. Došli smo tamo s većinom. Zvali su nas, bilo je poput izleta” prisjetio se te deložacije na Črnomercu. Gorak okus ostao je i bivšoj članici Nikolini koja je svoju kaznu već odradila – noć je provela u zatvoru.

Očekivali su da će stranka koja je sve organizirala i pozivala ljude na deložaciju preuzeti odgovornost i da će spasiti svoje ljude od tog istog sustava protiv kojeg je tako gorljivo nastupala.

”’Smatrala sam nekako moralno da će mi osigurati barem odvjetnika, ili da će se netko probat probit do mene. Nisu nas mogli prisiliti, ali mamili jesu, isto kao što je gospodin Pernar znajući moju životnu situaciju na moje pitanje što da napravim odgovorio: pa Nikolina najbolje ti je provaliti u gradski stan, mi ćemo biti tu koji ćemo te braniti” otkrila je te dodala: ”Sa socijalno ugroženim ljudima i slučajevima puno lakše se može doći do tog osobnog cilja i smatram da su te i birali jer su ipak socijalno ugroženi ljudi bili zanimljiviji sa svojom životnom pričom i svime onime što je Živom zidu išlo u korist”.

Pred kamere Provjerenog stao je i tajnik Živog zida, Tihomir Lukanić, koji odbacuje sve optužbe da je stranka manipulirala članovima. ”Ja sam odlazio na deložaciju sa srcem i sa svijesti da se stavljam nasuprot sustava i da mi se može svašta desiti kazneno i materijalno, ali to je moja slobodna volja. Mene nitko nije mogao na to prisiliti. Punoljetnog čovjeka ne može nitko prisiliti. Tu nema mjesta za cvilidrete, za plačibabe. Stranka je doživjela izborni poraz upravo zbog takve unutarstranačke galame neozbiljnih ljudi, mentalnih balavaca” kazao je.

Dok predsjednik stranke uživa u Bruxellesu na plaći od 10 tisuća eura – bivši članovi kojima prijete ovrhe i zatvor na kraju se pitaju – što je njima njihova borba dala. Provjereno je pokušalo stupiti u kontakt i s predsjednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem, a cijelu priču ne propustite pogledati večeras od 23 sata na Novoj TV!