Nalaz istrage stručnih službi početkom slijedećeg tjedna

Nalaz istrage stručnih službi početkom slijedećeg tjedna

Kao i cijela hrvatska javnost, tako su i Novogradiščani u proteklo uskrsno vrijeme i ovih dana ostali zgrženi tragedijom i smrtnim stradavanjem dvo i po godišnje djevojčice Nikoll koja je preminula nakon teških ozljeda te sahranjena na novogradiškom Gradskom groblju u četvrtak 8. travnja. U tijeku je kriminalstičko istraživanje nad njenim roditeljima koji se nalaze u pritvoru a stručne službe nadležnih ministarstava s državne razine rade također istrage kako bi se rasvjetlili svi detalji te tragedije te kako bi odgovorni bili procesuirani. Mnoge zanimaju i okolnosti pod kojima je to nesretno dijete iz udomitelsjke obitelji ponovno vraćemo biološkim raditeljima kod kojih je kasnije mjesecima trpjela nasilje i na kraju dobila smrtne ozljede.

Ispred novogradiškog Centra za socijalnu skrb u utorak 6. travnja održana je press konferencija kom prigodom su izjave dale: ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić te vršiteljica dužnosti ravnatelja novogradiškog Centra Marija Jugović.

“Obavila sam razgovore sa svim zaposlenicima, svi su u svojevrsnom šoku. Čekamo nalaze stručnih službi, prema kojima ćemo dalje postupati. Jedina kolegica koja nije došla na posao ima covid. Nismo dobili izvješće inspekcije. Ne bih komentirala ništa dok ne dobijemo službeno izvješće. Nije bilo nimalo lijepo ovih dana, to je naša stvarnost u kojoj trenutno živimo,” rekla je u uvodu Marija Jugović, te dodala kako je obavila razgovore s djelatnicima Centra  o postupku koji su proveli i kazala  da za daljnje postupanje treba čekati nalaze stručnih službi. Govoreći o troje  djece koja su izdvojena iz obitelji preminule djevojčice, rekla je da su dobro i zbrinuta u udomiteljskoj obitelji. Tatjana Katkić Stanić je naglasila:

“Apeliramo na javnost da se suzdrži od govora mržnje. Socijalni radnici su imali nebrojen broj prijetnji i poziva, naziva ih se ubojicama, prijeti se njima i njihovim obiteljima. Narušena im je sigurnost. Provodimo analizu kako bismo ubuduće izbjegli ovakve situacije. Izuzetno je važno u svim situacijama, kad govorimo o zaštiti djece, da u sustavu socijalne skrbi imamo i sve druge sudionike koji su izuzetno važni za sigurnost djece u ovim situacijama, tu mislim na sustav odgoja i obrazovanja, tete u vrtićima, učiteljima u školi, pedijatre. Trenutno nam nedostaje gotovo 700 socijalnih radnika u sustavu. Normativi prema kojima rade su izuzetno visoki. To namjeravamo mijenjati, ali ponavljam – nisu oni jedini koji sudjeluju u ovakvim postupcima. Tu su vam potrebni podaci od obiteljskih liječnika, pedijatara, teta u vrtiću, profesora u školi, članova obitelji. To je nešto što je obveza svih nas. I građani bi trebali javljati o takvim slučajevima, i na vrijeme obavijestiti stručne službe.” Ovome dodajmo kako je objava nalaza istrage stručnih službi koje analiziraju rad uposlenika novogradiškog Centra za socijalnu skrb najavljena za početak slijedećeg tjedna.

DEMOS MEDIA