ODBIJAJUĆI MINORITI SAFEPACK INICIJATIVU EUROPSKA KOMISIJA PROPUSTILA JE PRILIKU DA PRAVA NACIONALNIH MANJINA U EUROPSKOJ UNIJI PODIGNE NA NOVI KVALITATIVNI NIVO

ODBIJAJUĆI MINORITI SAFEPACK INICIJATIVU EUROPSKA KOMISIJA PROPUSTILA JE PRILIKU DA PRAVA NACIONALNIH MANJINA U EUROPSKOJ UNIJI PODIGNE NA NOVI KVALITATIVNI NIVO

Sredinom prosinca 2020. godine na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, zastupnici su rezolucijom pozvali Europsku Komisiju da izradi pravne akte na temelju prijedloga europske građanske inicijative Minority SafePack  kojoj  je cilj bio poboljšati kulturnu i jezičnu raznolikost u EU. U rezoluciji usvojenoj s 524 glasa za, 67 protiv i 103 suzdržana, Parlament je naglasio da se nacionalne i jezične manjine u EU suočavaju s asimilacijom i gube svoje jezike, što rezultira jezičnim i kulturnim osiromašenjem Europe.

Parlament je pozvao Komisiju da predloži pravne akte za rješavanje navedenih problema, izražavajući potporu  Minority SafePack inicijativi koja je prikupila više od  milijun potpisa građana Europske unije ( uključivo i hrvatskih ) za jačanje manjinskih prava i raznolikosti u Europi.Europske građanske inicijative instrument su demokratskog sudjelovanja građana u politikama EU. Ako više od jednog milijuna građana, iz najmanje sedam država članica podrži inicijativu, Europska komisija mora poduzeti mjere. Ovo je bila prva inicijativa koja je dobila potporu Parlamenta.

Manjinska SafePack inicijativa je najvažnija europska manjinska inicijativa u posljednjih nekoliko desetljeća, kojom se poziva EU da poboljša zaštitu pripadnika nacionalnih i jezičnih manjina te da ojača kulturnu i lingvističku raznolikost u Uniji.  

O tome više čitajte na portalu Instituta STINE

Nažalost, Europska komisija je 14.01. 2021. odlučila da neće pokretati pravne akte za zaštitu nacionalnih i jezičnih manjina u okviru europske građanske, Manjinske SafePack, inicijative (MSPI).

Iako Komisija u svom obrazloženju ističe da je  poštovanje prava pripadnika manjina jedna je od temeljnih vrijednosti Unije istovremeno smatra da umjesto novih pravnih rješenja treba inzistirati na potpunoj provedbi postojećeg zakonodavstva i politika što bi snažno doprinijelo ciljevima inicijative.

Za komentar ove neočekivane odluke Europske Komisije zamolili smo Tanju Novotni Golubić, zamjenicu župana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iz redova češke nacionalne manjine, koordinatorice Minority SafePack inicijative u Hrvatskoj te članicu European Dialogue Foruma FUENa( Federalne unije europskih manjina ) koja je bila i pokretač ove inicijative.

U FUEN-u (Federalnoj uniji europskih manjina), Europskom dijalog forumu a vjerujem i od strane brojnih naših sugrađana, smo sa razočarenjem primili vijest o odbijanju Europske komisije da predloži pravne akte u barem jednom od devet područja Manjinske Europske građanske inicijative, zanemarujući pritom glasove više od milijun europskih građana (koji su svojim potpisima podržali inicijativu), podršku 524 europarlamentarca (koji su ¾ većinom Europskog parlamenta rezolucijom podržali svih 9 zakonskih prijedloga ), kao i podršku brojnih Vlada i Parlamenta nekoliko europskih država (koje su većinom, jednoglasno podržali MSPI).

Nastavi čitati na: Instituta STINE