Povrat poreza ove godine (možda čak i u svibnju) posebno će razveseliti mlade

Povrat poreza ove godine (možda čak i u svibnju) posebno će razveseliti mlade

Lani je Ministarstvo financija zbog aktualne korona krize omogućilo povrat poreza već u lipnju, a ove godine će se izgleda ponoviti ista ili možda još povoljnija situacija. Nagađa se kako bi povrat poreza mogao biti i prije lokalnih izbora sredinom svibnja. U svakom slučaju bilo bi jako dobro kada bi povrat poreza bio u isto vrijeme kao i lani jer bi to itekako dobro došlo mnogim obiteljima, pogotovo uoči sezone godišnjih odmora. O ovoj temi ipak provjerene i pouzdane informacije donosi portal srednja.hr

S početkom 2020. godine na snagu su stupile porezne izmjene koje označavaju četvrti krug porezne reforme. Izmjena Zakona o porezu na dohodak u jednom se dijelu direktno tiče mladih osoba, koje su po novome u potpunosti ili djelomično oslobođene plaćanja tog poreza. Drugim riječima, u 2021. dobivaju stopostotni ili polovični iznos uplaćenog poreza i prireza. Pojašnjavamo na koje se to osobe odnosi te kako i gdje možete izračunati koliko ćete okvirno povrata dobiti. Tisuće mladih Hrvata koji su bili zaposleni tijekom prošle godine ovoga ljeta dobiva povrat poreza prema novim propisima. Za to nije bilo potrebno podnositi posebne zahtjeve, nego je proces automatiziran.

Tko ima pravo na povrat s obzirom na godinu rođenja?

Prema članku 46. novog Zakona o porezu na dohodak, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

No, što ako ste u godini na koju se propis odnosi navršili 25. ili 30. godina života? To pitanje razjašnjeno je u Pravilniku o porezu na dohodak.

Svi oni koji su rođeni 1995. godine i kasnije, naljeto će dobiti puni iznos uplaćenog poreza i prireza natrag. Oni rođeni od 1990. do 1994. dobit će pola tog iznosa. Drugim riječima, ako ste u 2020. napunili 21., 22. pa sve do 25. godine dobivate cijeli povrat uplaćenog poreza i prireza. Ako ste lani napunili od 26. do 30. godine, dobit ćete pola, a u slučaju da ste 2020. napunili 31. godinu – novi propis se ne odnosi na vas. Detalje oko povrata u narednim godinama možete proučiti u tablici iz  poviše citiranog Pravilnika.

O ovoj temi više na ovom linku: srednja.hr o povratu poreza