Vladin paket pomoći uoči izbora: Umirovljenici će krajem travnja dobiti od 400 do 1200 kuna?

Vladin paket pomoći uoči izbora: Umirovljenici će krajem travnja dobiti od 400 do 1200 kuna?

Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako se doznaje, isplaćivati kroz četiri platna razreda.

Najviše će tako dobiti umirovljenici s najnižim mirovinama koji mjesečno primaju do 1500 kuna. Prema zadnjem prijedlogu, koji je Jutarnji neslužbeno dobio, a koji u Vladi nisu htjeli potvrditi, oni bi trebali dobiti 1200 kuna, odnosno gotovo još jednu cijelu mirovinu. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj mirovinu manju od 1500 kuna prima oko 266.000 umirovljenika.

Umirovljenici koji primaju mirovinu veću od 1500 kuna, ali do najviše 2000 kuna, trebali bi, prema zadnjim informacijama, dobiti 1000 kuna dodatka. Njih je u Hrvatskoj više od 140.000. Oni koji su u trećem platnom razredu, odnosno koji imaju mirovinu u rasponu od 2000 kuna do maksimalno 3000 kuna, mogli bi dobiti 800 kuna dodatka, a njih je najviše – oko 340.000. A oni koji imaju mirovinu veću od 3000 kuna do najviše 4000 kuna mogli bi dobiti 400 kuna covid dodatka.

Koliki će na kraju stvarno biti iznosi, znat će se u ponedjeljak. Vlada će za ovu namjenu morati izdvojiti oko 700 milijuna kuna, a pregovori oko covid dodatka za najugroženije umirovljenike trajali su gotovo godinu dana. Sada su, mjesec dana prije lokalnih izbora, gotovi. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak će tako u Banskim dvorima, uz ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, primiti predstavnike umirovljenika, a poslije će na konferenciji za medije objaviti dogovorene iznose dodatka i platne razrede.

Na sastanku u Vladi bit će predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna i predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović, koji su zajednički pregovarali o covid dodatku. Covid dodatak jednokratna je pomoć za umirovljenike u epidemijskoj krizi, koju su mnoge druge države isplaćivale kako bi pomogle najugroženijima, a s obzirom na vrlo malu indeksaciju mirovina i kod nas se počelo razgovarati o ovoj vrsti pomoći. Inicijalni je prijedlog bio da se isplaćuju naknade od 50 do 150 eura, ovisno o visini mirovine, što bi koštalo proračun više od milijardu kuna, no na kraju se došlo do kompromisa da se kroz četiri platna razreda isplati jednokratni dodatak samo onima koji imaju do 4000 kuna mirovinu.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević tako je govorio kako su premijeru, zajedno sa Sindikatom i Maticom umirovljenika, predstavili prijedlog da umirovljenici koji imaju mirovine do 2710 kuna dobiju covid dodatak od 150 eura, sljedeća kategorija od 2710 pa do 5000 kuna mirovine po 100 eura, a samci koji imaju preko 5000 kuna po 50 eura.

No, i ovakvim rješenjem umirovljenici su zadovoljni. Iako, nisu htjeli govoriti o iznosima i platnim razredima, jer to prepuštaju premijeru.

Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika, kaže da su zadovoljni.

– Oni koji imaju najmanje mirovine, dobit će najviše, praktički u visini jedne mirovine. Dugo smo se bavili pravnom osnovom za covid dodatak, dogovorili smo i da oni koji su ovršeni mogu dobiti puni iznos, da im se on ne ovrši s računa, ali smo dogovorili i da ne ispadnu iz cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje – kaže Jasna Petrović.

Dodaje kako su prošle godine u travnju počeli zajednički s Maticom i HSU-om pregovore te da su zadovoljni jer će umirovljenici dobiti malu kompenzaciju za velike troškove koje su imali u krizi.

– Ponosni smo što smo s HSU-om i Maticom uspjeli u godinu dana upornog inzistiranja kroz Nacionalno vijeće i pregovore doći do značajnog paketa potpore za umirovljenike. Pregovori su bili uspješni i moram naglasiti da je ministar Aladrović iskazao visoku razinu socijalne osjetljivosti. Na zadnjim pregovorima smo naznačili i da se nacionalne naknade dostavljaju poštom, a nadamo se da će se riješiti i pitanje obiteljske mirovine – kaže Jasna Petrović.

Zadovoljan je i Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a, jer kaže – bolje išta nego ništa u pandemijskoj godini kada mirovine praktički nisu ni rasle.

– U Hrvatskoj 807.000 umirovljenika ima mirovinu do 2710 kuna, što je u zoni siromaštva i svaka im kuna puno znači. Vlada na ovome ne bi trebala stati ako se epidemija nastavi jer se mora voditi računa o najugroženijim skupinama. U svakom slučaju, dobro je da umirovljenici nisu zaboravljeni i da s ovim dodatkom neće prelaziti cenzus za dopunsko osiguranje niti će im se to moći ovršiti – kaže Gabričević.

Ni Višnja Fortuna, predsjednica Matice sindikata umirovljenika, nije htjela govoriti o iznosima koji su dogovoreni, ali i ona je zadovoljna onim što će se predstaviti. – Ako bude tako kako je dogovoreno, onda je premijer izvršio obećanje, ali pričekajmo još – kaže Višnja Fortuna, piše Jutarnji.