Žurno pomozite svojim biljkama stradalim od mraza

Žurno pomozite svojim biljkama stradalim od mraza

Agroklub donosi sjajan savjet svima onima koji se bave voćarstvom ili drugim intenzivnim uzgojem biljaka. Primjenom tekućeg biostimulatora neposredno nakon stresa omogućavamo biljci brži i lakši oporavak te nastavak fizioloških funkcija, savjetuju iz tvrtke Timac Agro.

U različitim dijelovima naše zemlje došlo je do smrzavanja cvjetnih pupova, cvjetova u različitim fenofazama ili tek zametnutih plodova. Biljke su doživjele stres, a najviše su stradale koštičave voćne vrste koje inače prve procvatu (marelica, breskva, šljiva, ponegdje i trešnja), a zatim i kruške. 

Razina štete ovisi o temperaturama pa su tako od -1 do 2 °C ugroženi zametnuti plodovi, do -2 otvoreni cvjetovi, a temperature od -5 do -8 stupnjeva dovode do smrzavanja neotvorenih cvjetova ovisno o vrsti.

Za brži i lakši oporavak od stresa, iz tvrtke Timac Agro d.o.o. preporučuju korištenje tekućeg biostimulatora Fertileader Vital.

Za kritične fenofaze 

Glavna snaga ovog proizvoda je Seactiv-kompleks koji sadrži aminokiseline i glycine-betaine kao antistresnu tvar. Specijaliziran je za kritične fenofaze poput rasta izboja, cvatnje, formiranja i sazrijevanja. Pored dušika, fosfora i kalija sadrži i sve značajne mikroelemente poput bora, bakra, željeza, molibdena i cinka.

“Njegovom primjenom neposredno nakon stresa omogućavamo biljci brži i lakši oporavak te nastavak njezinih fizioloških funkcija unutar biljke. Regeneracija će biti još brža zahvaljujući mikroelementima“, navode iz tvrtke.

Inače, niti jedan biološki proces ne može se dovršiti bez sudjelovanja aminokiselina, njihovih sastavnica ili derivata, a mehanizam njihovih djelovanja je izgradnja proteina. 

Ostale detalje pročitajte na: OVOM LINKU