Plenković pojasnio detalje o COVID DODATKU

Plenković pojasnio detalje o COVID DODATKU

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sastanka s umirovljenicima te otkrio detalje o covid dodatku. Portal NET.HR donosi pregled važnih detalja:

“Kroz zajedničke razgovore došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bismo jednokratno isplatili umirovljenicima dodatak. Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika”, rekao je Plenković. Radi se o jednokratnoj isplati, i to u četiri kategorije. Umirovljenicima koji imaju mirovinu do 1500 kuna isplatit će se 1200 kuna. Oni koji imaju mirovinu od 1500 do 2000 kuna, isplatit će im se 900 kuna. Oni koji primaju od 2.000 do 3.000 kuna dobit će 600 kuna. I konačno, oni koji imaju mirovinu od 3.000 do 4.000 kuna dobit će 400 kuna. Ovi su iznosi neoporezivi i ne mogu biti predmet ovrhe.

Isplate krajem travnja ili početkom svibnja

Ovom bi odlukom trebalo biti obuhvaćeno 850 tisuća umirovljenika, a ukupno će se isplatiti 600 milijuna kuna. “Napravili smo maksimalno što možemo i nadam se da će ovo pomoći umirovljenicima”, kazao je premijer i dodao kako će isplata ići krajem travnja ili početkom svibnja. Na pitanje novinara zašto se s isplatom ide sada i zašto će s umirovljenicima novac sjesti dva tjedna prije izbora i kupuje li glasove 850 tisuća ljudi prije izbora, premijer je kazao da to nije tako. “Ovo je potez odgovorne hrvatske Vlade koji su svjesni da su umiroljenici ranjiva skupina”, kazao je premijer. Rekao je kako su kroz posljednjih godinu dana pomagali i radnicima i poslodavcima, pa kada bi to bila kupnja glasova, onda bi na izborima dobivali 80 posto. “Sredstva nisu bila planirana, postoji institut indeksacije mirovina – način kako rast mirovina prati rast plaća. Otvorio se prostor zbog kojeg je država u mogućnosti da napravi ovakav iskorak”, kazao je premijer. Rekao je kako će se iznos od 600 milijuna kuna ne zahtjeva rebalans proračuna.

Više detalja pogledajte na IZVORNOJ LOKACIJI VIJESTI