Kako si ublažiti svakodnevni stres?

Potražite na googlu pojam MENTALIST i saznajte kako je riječ o Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u sklopu NZJZ dr. Andrija Štampar. Za svoje djelovanje kažu: Zaštita mentalnog zdravlja obuhvaća mjere i aktivnosti u nekoliko ključnih područja djelovanja: promociji i unapređenju mentalnog zdravlja, prevenciji, ranom prepoznavanju, liječenju i rehabilitaciji poremećaja ponašanja i duševnih/mentalnih poremećaja. Aktivnosti su usmjerene prema cjelokupnoj populaciji, ali i specifične za određene populacijske skupine (rizične i vulnerabilne).Bavimo se i prevencijom ovisnosti:-problemi uzrokovanih konzumiranjem psihoaktivnih supstanci (ilegalnih-droga i legalnih-alkohol, nikotin, lijekovi);- problemi uzrokovanih drugim ovisnostima (kocka, Internet);-testiranje urina na prisustvo metabolita droga i testiranja sline na prisustvo antitijela virusa HIV-a i hepatitisa C.Služba u zajednici provodi programe:Večernje škola za roditelje – trening roditeljskih vještina;Savjetovališta za probleme prehrane;Savjetovališta za mentalno zdravlje radno sposobne populacije;Savjetovališta za članove obitelji koji skrbe o starijim osobama iSavjetovališta za članove obitelji osoba s mentalnim poremećajima.

A sada prenosimo njihov tekst o tome kako si pomoći kada vas stres rastura:

Osim pogubnog djelovanja na naše tjelesno funkcioniranje, stres ima negativan utjecaj i na funkcioniranje našeg mozga. Kronično izlaganje stresu smanjuje sposobnost stvaranja novih veza između moždanih stanica. To utječe na smanjenje moždanog tkiva, posebno u dijelovima mozga koji su zaduženi za pamćenje, učenje i emocionalno funkcioniranje osobe, što dovodi do smanjene sposobnosti koncentracije, planiranja i razmišljanja.

Predlažemo nekoliko vježbi za razgibavanje i održavanje dobrog funkcioniranja mozga.

– Obavljati uobičajene radnje na nove načine. Npr. upotrijebite slabiju ruku u izvođenju radnji pri kojima se koristite jačom. Slabijom rukom češljajte se, perite zube, odijevajte, hranite, telefonirajte i sl. U početku će biti naporno, no svakog dana postajat ćete sve spretniji, jer će se razvijati dio mozga koji nadzire pokretanje slabije ruke.

– obavljati dobro poznate radnje zatvorenih očiju. Primjerice, odijevajte se, navucite majicu, zakopčajte se, umivajte se i perite zube, prstima potražite sapun, šampon, pastu, četkicu i ručicu slavine, sve zatvorenih očiju.

– promijeniti redoslijed obavljanja poslova. Mnoge stvari činimo automatski, bez razmišljanja, jer su nam ušle u naviku. Ako se prvo odijevate, a onda umivate, iduće jutro krenite prvo s umivanjem. Ako prvo čistite kuhinju, a na kraju spavaću sobu, sutra prvo počnite sobu. Uz ovaj tip vježbi, izaći ćete iz mentalnog kolosijeka i potaknuti mozak da se neškodljivo napregne.

– promijeniti rutinu uobičajenog kretanja. Npr. posjetite nova mjesta, makar i u vlastitom gradu. Obiđite neku četvrt u kojoj niste dugo ili nikada bili, pođite u park kojim nikada niste šetali. Kupujte u drugom dućanu. Kad idete na uobičajena mjesta, putujte do njih novom rutom. Nemate li vremena za nešto drugo, koračajte suprotnom stranom ulice od one kojom obično prolazite. Bar jednom mjesečno presložite predmete na radnom stolu, polici ili garderobi.