Što to toliko truje Brođane?

Evo jutrošnjih podataka koje je na svojem face profilu objavio Peter Tot Djerdj, najpoznatiji slavonskobrodski ekolog i aktivist za zaštitu prirode i zdravlja. On uporno ukazuje na problem koji se jako sporo ili nikako ne riješava.

Jutros još oko 5 00 sati je brodska mjerna postaja na Jelasu (nasuprot Rafinerije) i nakon 20-tak sati (jedina) MP u Hrvatskoj, pa skoro i EU (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index…) bila u CRVENOM (onečišćen zrak)! Dok mjerna postaja kod Stadiona kraj Save još uvijek (od 25.03. od 12 00 sati) nije u funkciji (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

Također u prilogu se vidi u Rafineriji jučer ‘standardni hod’ onečišćenja zraka, kada su mjerene povećane koncentracije lebdećih čestica PM10, pa iznad 100 µg/m3, ali i od 163 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

Vrlo očigledan je utjecaj emisije iz Rafineriji, koncentracije lebdećih čestica PM10 na onečišćenje brodskog zraka! Nažalost to je naše iskustvo od 12 godina! A posljednjih mjesec dana više puta sam ukazao na to! Bez ikakvog rezultata! Pravi debakl politike i ‘političara’!