UDRUGA “STUDIO B” – UPOZNAVANJE NAJSTARIJIH KORISNIKA PROJEKTA „ZAPOSLENA ŽENA ZA AKTIVNU ZAJEDNICU“

UDRUGA “STUDIO B” – UPOZNAVANJE NAJSTARIJIH KORISNIKA PROJEKTA „ZAPOSLENA ŽENA ZA AKTIVNU ZAJEDNICU“

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače 2019. godine provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena.

Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja 2019. zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika.

Ovaj mjesec vam donosimo dojmove naše najstarije krajnje korisnice, odnosno najstarijeg korisnika.

Mara Jakarić rođena je daleke 1926. godine i živi u Orubici gdje ju svakodnevno obilazi naša gerontodomaćica Dubravka. Baka Mara imala je težak životni put i sada živi sama, kao i jako puno njenih vršnjaka i vršnjakinja u ruralnim područjima, mahom ispunjenima samačkim kućanstvima. Dubravka se skrbi za našu baku Maru doneseći joj lijekove, kuhajući joj, donoseći joj vodu i drva za ogrjev, a povremeno i obavljajući male kućanske popravke, pa nam je tako baka ispričala kako joj je Dubravka popravila čak i televizor i citiramo: „Dobro da je to napravila, jer inače bih izludila sama sa sobom.“ Baka Mara nam je kazala kako joj je najvažnije Dubravkino društvo i to što ima nekoga za razgovor, pa se onda osjeća manje usamljeno. Nada se da će se projekt nastaviti što će omogućiti našoj devedesetpetogodišnjakinji dulji ostanak u vlastitoj kući, a mi se nadamo da će nam naša “bako Jakarića” kako je zovu u njenoj Orubici, poživjeti još puno godina.

Naš najstariji krajnji korisnik je Ivan Strinavić, koji je rođen davne 1933. godine i cijeli svoj život živi u Bodovaljcima. Ivan je ne tako davno ostao udovac i otada živi sam u prostranoj kući i dvorištu gdje ga obilazi naša Štefanija. Ivan nam je kazao kako je prezadovoljan uslugom jer Štefica napravi i više nego što joj se kaže. Usluga pomoći u kući mu puno znači i jako mu je pomogla jer ga netko obiđe, psihički i fizički mu pomogne, a razgovorom ga razveseli i oraspoloži. Nadamo se i da će naš “dida Sigdarov” kako ga zovu u njegovim rodnim Bodovaljcima još dugo poživjeti i biti naš korisnik.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Davor, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod.

Udruga Studio B