Zanimljivo: Odvjetnica iz Zadra u ratu sa “paukom” i policijom oko parkinga…

Zanimljivo: Odvjetnica iz Zadra u ratu sa “paukom” i policijom oko parkinga…

– Znate li igru „križić–kružić”?. E tako vam se ja igram s pauk službom i policijom već mjesecima. Gdje god se ja parkiram oni me prate i iscrtaju prekriženo slovo P. Na sve moguće načine pokušavaju me spriječiti da se parkiram bez naplate. Ja na to imam pravo, a oni me zbog toga nemaju pravo kažnjavati. Jer nisam prekršila nijedan zakon – kaže Ivana Raspović, odvjetnica iz Zadra, čija je poruka zadarskoj policiji ispisana na cedulji i ostavljena ispod vjetrobranskog stakla skupocjenog Range Rovera, postala viralan hit na društvenim mrežama, piše Zadarski.hr.

“Poštovani djelatnici MUP Zadar, slobodno ostavite svaki dan jednu kaznu, odnosno obavijest o počinjenom prekršaju jer ovo je pravi prekršaj (najveći u parkiranju na Poluotoku i šire). Opaska: Nemojte zaboraviti staviti prometni znak. Uglavnom, znam da će ostavljanje ovih kazni naša država duplo platiti od ove kazne. Što ostavite, zaradit ću za drugog, boljeg Range Rovera. Sa štovanjem, odvjetnica Raspović”.

– Poruka je ozbiljna, ali sam se šalila za novi auto. Ja ih mogu tužiti za naknadu štete jer me maltretiraju bez osnove, ali nikad ne bih dobila toliko da kupim novi auto – smije se dok razgovara s novinarima Zadarskog.hr ispred crnog ljepotana na Liburnskoj obali, parkiranog na spornom mjestu, odmah ispod gradskih bedema, nekoliko metara od ulaska na tržnicu i ribarnicu.

– Prvo sam počela parkirati preko ceste, u međuprostoru, jer su kod ribarnice smanjili parking. Čim sam se makla, na tom su mjestu iscrtali žuti križ zabrane parkinga. Odem na drugo mjesto, oni za mnom, i opet ga označe. Tako smo se, križić-kružić, igrali mjesecima. Očito sam nekome na zubu – kaže odvjetnica Raspović.

– Kad ne želim platiti parking stanem u međuprostor, između označenog parking mjesta i mjesta gdje je parkiranje zabranjeno. Naravno, kazniti me ne mogu jer nisam u prekršaju, nisam na parkirnom mjestu. Kad se parkiram, ne mičem se, a ako se maknem, stavim drugi auto i ne želim pustiti mjesto. To je njima problem! Prije mjesec dana pauk joj je, kaže, digao auto i onda ga vratio na istom mjesto. Zašto?

– Jedan dana auto sam zatekla okružen trakama Obala i lučica, gradske tvrtke koja naplaćuje parking, kao na mjestu policijskog očevida. Shvatila sam da su iz Obala i lučica preko noći ostavili automobil na „mome” mjestu kako ujutro ja ne bih mogla tu parkirati.

Sutradan navečer ja se parkiram iza njega, dođem ujutro rano i premjestim auto ispred njega, na svoje mjesto. Kad su došli i vidjeli situaciju pozvali su pauk, digli moj auto, iscrtali na mjestu žuti križ, i ponovno ga vratili na isto mjesto. Ništa mi nisu naplatili – kaže i pokazuje ispod automobila.

– Pogledajte, nema nikakve oznake. Ja ne parkiram na mjestu za invalide niti na mjestu za naplatu. Ja sam negdje između, u neutralnoj, ali nenaplatnoj zoni – kaže mlada odvjetnica koja se ne ustručava reći da koristi rupe u ionako šupljem sustavu parkiranja u gradu Zadru.

– Ovo je bio normalni parking dok nisam tu počela parkirati. Od tada izmišljanju sve moguće načine da me otjeraju, ali ja im ne dam gušta. Tu se parkiram jer mogu i po Bogu i po zakonu, a oni zbog svog nereda ne znaju što će sa mnom – govori.

Kada su od nje odustali iz Obala i lučice, počela je „proganjati” prometna policija. U šest dana dobila je tri kazne od 500 kuna za pogrešno parkiranje. U četvrtak, prije susreta s novinarima, htjeli su joj staviti i treću kaznu, ali su odustali…

– Kazne sam dobila 26., 30. i 31. travnja. Nakon toga, 4. travnja, ja sam im napisala poruku i stavila ispod vjetrobranskog stakla. Oni znaju da sam u pravu i na njihove kazne se nemam namjere žaliti, ali mi ne pada na pamet da ih plaćam. Jer i oni i ja znamo tko je u pravu. Četiri mjeseca se ovdje parkiram i sad su se sjetili da me kazne – kaže ljutito.

Pisala je i dopis policiji, ako je ovo protuzakonito parkiranje, neka joj dostave projekt parkirnih mjesta u Zadru na koji oni daju suglasnost. Do danas ništa nije dobila.

– Zašto, zato što takvih projekta nema! Pa vidite ovaj parking uz samo obalu, gdje se naplaćuje dnevna karta. To se sve radi u sivoj zoni jer Obale i lučice nemaju potrebne koncesije i dozvole da tu naplaćuju parkinga, tvrdi odvjetnica Raspović.

Na mjestu gdje parkira, kaže, donedavno nije bilo oznaka za invalide, nego su stajala četiri smrdljive kante. Sada su te kante pomaknuli dva metra desno, a na njihovo mjesto iscrtali parking za invalide.

– Tu na ploči piše da je četiri mjesta za invalide. Vidite li ih vi? Ovo je kaos, bezbroj nepravilnosti, lov u mutnome, u kojem se građani hvataju kao muhe u paukovoj mreži. Ja na to ne pristajem. Ja sam pronašla šupljinu u njihovoj šupljoj priči i to sam iskoristila – kaže, a mi nigdje ne možemo pronaći četiri parkirna mjesta za invalide, najviše dva.

Dok razgovara s novinarima pored njenog automobila prilaze dvojica djelatnika Obala i lučica koji naplaćuju parking. Prema njihovom mišljenju, odvjetnica Raspović je u pravu!

– Oznake su malo čudne. Stavili su oznaku zabrane parkiranja pored mjesta za invalide. Ako ne može ona, onda se tu ne bi smio nitko parkirati. Danas je bila policija, ali kazne joj više ne ostavljaju. Pitao sam ih zbog čega pišu kazne, rekli su da automobil mora biti najmanje pet metara udaljen od znaka zabrane parkiranja. Po tom kriteriju nitko od ovih automobila uokolo ne bi se smio parkirati, ni na mjesta za invalide, ni na mjesta za naplatu. Očito ovdje nešto ne štima – kažu.

– Sve oznake, pa i ovo prekriženo žuto P, mora biti potkrijepljeno nekom dokumentacijom. A nje nema. Kad me sud pozove podnijet ću prigovor, ali ovo što radim nije prekršaj. Za mene je sve to gubitak vremena, jer kad predmet dođe na sud sve će pasti u vodu zbog njihovih nepravilnosti.

Odvjetnica Raspović je tako pronašla slijepo mjesto na zadarskom parkiralištu zbog kojeg svi šize, ali nitko joj, smatra, zakonski ništa ne može. Parking, kaže, ne izbjegava platiti zbog škrtosti nego iz dišpeta, protesta, što je parking u Zadru kaotično organiziran, a kazne se naplaćuju bez razloga, nerijetko s vrlo sumnjivim zakonskom podlogom. Onda je stavila natpis, netko ga je prenio na društvene mreže i postala je „tema dana”, piše Zadarski.hr.