Modernizacija željezničkih pruga u Istri

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je prekjučer u Zagrebu s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture, Ivanom Kršićem Sporazum o obnovi i modernizaciji željezničke pruge R101 Državna granica – Buzet – Pula. Informacija je objavljena na službenom web portalu MMPI

Uz potpisnike, potpisivanju Sporazuma nazočili su i državni tajnici u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Alen Gospočić i Josip Bilaver te saborski zastupnik Anton Kliman.

Potpisivanje Sporazuma važan je korak prema izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju ove za Istru iznimno važne željezničke pruge. Ukupna vrijednost sporazuma iznosi oko 5 milijuna kuna, dok će se točna vrijednost projekta rekonstrucije pruge moći utvrditi nakon izrade studije.

Sporazumom će se definirati studijska i projektna dokumentacija koju treba izraditi kako bi projekt bio spreman za europsko sufinanciranje u što skorijem razdoblju. Potpisivanjem današnjeg Sporazuma još jednom potvrđujemo kako smo itekako svjesni potrebe obnove i izgradnje željeznice, na čemu će biti najveći naglasak u sljedećem desetogodišnjem razdoblju“, istaknuo je ministar Butković te dodao kako su ulaganja u željezničku infrastrukturu u Republici Hrvatskoj u ovom trenutku teška oko 1,5 milijardi eura, dok bi do 2030. godine trebala iznositi čak 10 milijardi eura.

Ministar Butković je ustvrdio kako bi prometni sektor, zahvaljujući Mehanizmu za oporavak i otpornost, u idućem razdoblju mogao imati na raspolaganju oko 5,5 milijardi kuna, što je uistinu golema prilika za mnoge investicije, ponajprije one u željeznicu.

Izvorna vijest je na LINKU