Vukovi kod Gračaca poklali 87 ovaca

I dok se većina hrvatskih građana počela zabavljati sa početkom predizborne kampanje za lokalne izbore 16. svibnja ove godine, te smo gotovo svi u strahu od pandemije COVID 19 i sve veće zaraženosti, stočari iz okolice Gračaca trpe ogromne štete zbog napada vukova na njihovu stoku. Čuje li se u javnosti uopće glas tih ljudi koji samo žele na pošten način prehraniti sebe i svoje obitelji u ovo teško vrijeme?

Donosimo vam detalje te vijesti i upoznajemo sa radom medijske platforme Udruge Hrvatski krški pašnjaci.

„U Štikadi kod Gračaca vukovi preskočili ogradu i upali u štalu podavivši 87 ovaca. Država koja zaista želi biti samodostatna u proizvodnji hrane ne bi smjela štititi vuka nego poljoprivrednike!!! Sve zemlje koje se bave ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom su dozvolile odstrel vuka a neke su ga odstranile sa svojih teritorija. Da se ovakvo nešto desilo u Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji,stočari bi bili na ulicama a usmrćene ovce ispred Ministarstva i Vlade. Postali smo zemlja sa što manje stanovnika a sve više i više vukova.“

Hrvatski krški pašnjaci  pišu i o drugim temama i aktivno propituju neke druge apsurde hrvatske poljoprivrede i stočarstva. Izdvajamo i slijedeće:

„Nitko ne priča o tome da je ulaskom Republike Hrvatske u EU 2013 godine, domaće,slabo organizirano, tržište poljoprovredno prehranbenih proizvoda, prepušteno bez ikakve zaštite stranim, velikim i dobro organiziranim poljoprivrednicima koji posluju na području velikog(zajedničkog) tržišta EU.Zbog toga su s nama doslovno pomeli pod,nema nas nigdje. Ne želimo špekulirati o ukupnom financijskom iznosu, ali smatramo da je Hrvatsko tržište prehrambenih proizvoda vrijedno preko 50 milijardi kuna. To tržište smo pristupnim pregovorima prepustili za iznos od 5 milijardi kuna godišnje??!!.  I da stvar bude još apsurdnija mi smo prepustiti tržište 2013g a iznos potpore je 2014g bio 25% od 5 milijardi kuna iz proračuna EU i povećava se svake godine, da bi tek 2022g bio u potpunosti isplaćen iz proračuna EU.!!?? Dakle, radilo se po principu – mi vama tržište odmah a vi nama novce na kapalju u roku 7 godina.!!!!!…..“

Zašto se bave ovakvim društvenim angažmanom?

„Provođenjem terenskog rada, održavanjem stručno-tematskih skupova, savjetovanjima i izdavaštvom te suradnjom s državnim institucijama i tijelima, drugim udrugama i znanstvenom zajednicom u Republici Hrvatskoj cilj nam je podići kvalitetu krških pašnjaka, života na njemu i života uz njega u potpunosti poštivajući prirodu koja nas okružuje i koja nam je dana. Jedna od naših glavnih zadaća bit će i zastupanje afirmativnih i razvojnih ciljeva svih poljoprivrednih subjekata koji obavljaju poljoprivredne djelatnosti na područjima krških pašnjaka u Republici Hrvatskoj. Očuvanje bioraznolikosti na krškim pašnjacima, održavanje površina i utjecaj na okoliš naši su strateški ciljevi. Udruga u strukturi ustroja ima organizirane podružnice koje su formirane u Karlovačkoj županiji, Ličko-senjskoj županiji, Istarskoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji, Zadarskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Udruga ima ustanovljena tijela za suradnju sa znanstvenom zajednicom. Udruga Hrvatski krški pašnjaci udruga je poljoprivrednika na prostoru krških pašnjaka. Osnovana je 2019. godine s ciljem da pomaže, zastupa, lobira i interesno povezuje učlanjene, zastupljene i udružene poljoprivredne subjekte.

Izvor teksta i fotografije Hrvatski krški pašnjaci.