Nadbiskup Uzinić odgodio sakramente prve pričesti i krizme. Uslijedile uvrede: “Da ti vjeruješ u Isusa Krista, ne bi dokinuo blagoslovljenu vodu i pričest na usta”

Nadbiskup Uzinić odgodio sakramente prve pričesti i krizme. Uslijedile uvrede: “Da ti vjeruješ u Isusa Krista, ne bi dokinuo blagoslovljenu vodu i pričest na usta”

Zbog trenutne epidemiološke situacije, Riječka i Dubrovačka biskupija ograničile su broj ljudi koji mogu biti na misi. Ujedno, zbog mjera su odgođene i podjele dvaju sakramenata – prve pričesti i krizme.

Riječki nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Dubrovačke biskupije Mate Uzinić u subotu je na Facebooku objasnio zašto se odlučio na takve mjere.

Uzinić, koji inače s vjernicima redovito komunicira na društvenim mrežama, u subotu je napisao:

“Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj.

Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio.

Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života”, , stoji u objavi nadbiskupa i apostolskog administratora Mate Uzinića.

“Nadam se da mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude”, dodao je.

Dragi prijatelji,žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao…

Posted by Mate Uzinić on Saturday, April 17, 2021

Uslijedili komentari puni uvreda

U komentarima ispod njegove objave na Facebooku bilo je onih koji daju podršku, ali i onih koji su se razgnjevili i krenuli slati kritike, pa i uvrede.

“Srami se i skini sveti prsten i haljine sa sebe, tvoj put nije Isusov put”, stoji u jednom od komentara.

“Dragi Biskupe, nadam se da čitate komentare stada Božjeg. Moram vas pitati: zar vi stvarno mislite da bi se na euharistiji mogla širiti ikakva bolest? Nadam se da to ne mislite jer s time naš Isus Krist za vas ne bi bio spasitelj, liječnik i naš otkupitelj”, glasi jedan od komentara.

“Da ti vjeruješ u Isusa Krista, živog Boga, Otkupitelja, Spasitelja, ne bi dokinuo blagoslovljenu vodu, mir, pričest na usta i istjerivao vjernike iz crkve”, napisala je jedna gospođa.“Moji su oboljeli od korone i upravo traje njihova bitka s tom bolešću. No moj stav ostaje isti. Sve i da svi pomremo od te nesretne bolesti, do zadnjeg daha želim biti s Onim u čijoj je ruci moj život i moja smrt. Mogu posvjedočiti da sam svaki dan na misi i nisam se zarazila neovisno o mjerama i brojkama oboljelih.
Ipak to nije trgovački centar ili stadion. Vi i ja znamo da je tu živi Bog koji je isti i prije 2000 godina i danas. … Prošle godine u ovo vrijeme bila sam u agoniji. Agonija je bila biti bez mise. Agonija koju ne želim više doživjeti. Neka me Isus uzme prije toga”, napisala je druga gospođa.Mnogi komentatori otvoreno su vrijeđali samog nadbiskupa. Prenosi Nacional