Predstavljeni Dani medijske pismenosti

Prenosimo aktualnu vijest i fotografiju sa službenog web portala Ministarstva kulture i medija

16. travnja 2021. – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljen je program četvrtih Dana medijske pismenosti koji će od 19. do 25. travnja pod sloganom „Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana” biti posvećeni utjecaju medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

U poruci koju je uputila  ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglašena je važnosti medijske pismenosti i sposobnost kritičkog razumijevanja medija koje je dodatno izraženo u vrijeme pandemije i socijalne izolacije. Kontinuirano upozoravajući na važnost zaštite od opasnosti dezinformacija, ministrica je i ovom prigodom istaknula sustavnu podršku  edukaciji i osnaživanju građana u vještinama medijske pismenosti.

Na predstavljanju programa sudjelovao je državni tajnik Krešimir Partl  koji je istaknuo kako Ministarstvo kulture i medija već godinama podržava projekte vezane za osvještavanje i jačanje medijske pismenosti koja je okviru novog Zakona o elektroničkim medijima prepoznata kao važan alat upravo u prepoznavanju i pronalaženju relevantnih informacija.

Posebno je stoga pohvalio organizatore i brojne stručnjake koji su pripremili edukativne materijale o utjecaju društvenih mreža i influencera, a posebno o sigurnosti na internetu te razvoju kritičkog mišljenja mlađih generacija kao najvažnijem dijelu edukacije.

Osvrnuvši se na uspješnost portala medijskapismenost.hr koji je u izvješću o praksama i aktivnostima medijskog opismenjavanja u državama članica Europske unije istaknut kao primjer dobre prakse i jedan od pet najznačajnijih programa, državni tajnik Partl je podsjetio kako Ministarstvo u potpunosti podržava aktivnosti Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a u pripremi edukativnih i obrazovnih materijala koji će pomoći u organizaciji nastave medijske pismenosti u školama i radionica u vrtićima.

Na konferenciji su sudjelovali i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo i zamjenik ravnatelja Agencije i predsjednika Vijeća Robert Tomljenović.

DEMOS MEDIA Izvor teksta i fotografije : Ministarstva kulture i medija