Za transplantaciju pluća više se ne mora ići u Beč

Za transplantaciju pluća više se ne mora ići u Beč

Još jedan veliki uspjeh KBC-a Zagreb. Uz pomoć austrijskih kolega, prvi put u Hrvatskoj transplantirana su oba plućna krila. Pacijent se dobro oporavlja. Istodobno, drugi je tim uspješno transplantirao srce, a u Kliničkoj bolnici Merkur transplantirane su jetra i bubreg istog donora, čime su spašena četiri života. Javlja HRT na svojim službenim stranicama .Nadalje navode:

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Prvi put izveli su bilateralnu transplantaciju pluća. Operacija je trajala cijelu noć.  

– Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, kaže Hiršl.

Voditelj Programa transplantacije pluća, akademik Miroslav Samardžija rekao je u Dnevniku da je pacijent skinut s mehaničke ventilacije, razgovara i pozdravlja svoju obitelj. Naglasio je da je ova operacija povijesna, da je time što se preselio program iz Beča u Zagreb postignuto to da cijeli KBC radi na programu transplantacije pluća, to ne može jedna klinika sama.

– Još uvijek je mentorstvo kolega iz Beča, a ova transplantacija je učinjena na način da su kolege iz Beča kontrolirali i davali savjete, a naši su liječnici radili, rekao je.

Nakon transplantacije pluća ide se na tretman s ECMO-om, pa se pacijenti tretiraju u kardiokirurškoj intenzivnoj jedinici.

Istaknuo je da su u operaciji sudjelovali i kardiokirurg Tomislav Kopjar i anesteziologinja Sanja Konosić.

Cijelu vijest pročitajte na IZVORNOM LINKU