Pratite zbivanja u Tjednu jednakosti

Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske pozivaju vas na kulturno-umjetničke aktivnosti u sklopu Tjedana jednakosti  i na praćenje kampanje #ProBudiJednakost na društvenim mrežama naših organizacija. 

Događanja u sklopu Tjedna jednakosti održat će se između 8. travnja i 30. lipnja u šest gradova diljem zemlje – u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i u Belom Manastiru.

Unutar jedne godine, svaki_a četvrti_a Rom_kinja doživi diskriminaciju. Stoga je cilj Tjedana jednakosti i kampanje #ProBudiJednakost su upoznati građanke i građane s raznim oblicima i manifestacijama diskriminacije i socioekonomskim nejednakostima s kojima se na svakodnevnoj razini susreću pripadnice i pripadnici romske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Povrh toga želimo stvoriti prilike i prostore za glasove pripadnika i pripadnica romske nacionalne manjine kako bi nas upoznali_e s njihovim doživljajima i osobnim pričama. 

Sadržaji Tjedana jednakosti uključuju audio-vizualnu izložbu “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, predstavu “POGLEDAJME” Romana Nikolića u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem, intervencije u javnom i digitalnom prostoru, suradnju s medijima, kao i informativno-edukacijske susrete s romskim zajednicama u suradnji s Uredom pučke pravobraniteljice. 

Tjedni jednakosti održavat će se sljedećim rasporedom: 

  • Zagreb – od 8. do 24. travnja 
  • Slavonski Brod – od 26. travnja do 8. svibnja 
  • Rijeka – od 27. travnja do 12. svibnja 
  • Kutina – od 20. svibnja do 9. lipnja
  • Čakovec – od 27. svibnja do 14. lipnja 
  • Beli Manastir – od 17. do 30. lipnja 

Audio-vizualna izložba „Jednog dana život će biti lijep“ nastavak je projekta „Kad odrastem, bit ću bogatašica“ kojim se zaustavljamo u prostorima u kojima romska djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. Da bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi, nepokolebljivi. Mnogi od njih to neće moći, kao što mnoga druga djeca na njihovom mjestu ne bi mogla. Nejednakost u kojoj odrastaju, nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove.

Predstava “POGLEDAJME” istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju koji uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ona prati autobiografije protagonista koje nas odvode prema viziji distopijske budućnosti. Pitanje koje “Pogledajme” prvenstveno želi postaviti je ono o zajedničkoj budućnosti nas kao zajedince i posljedicama našeg djelovanja u zajednici. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika 2017. godine dodijelilo je nagradu predstavi “POGLEDAJME” za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti.

Kampanja #ProBudiJednakost pratit će Tjedne jednakosti na društvenim mrežama te će se sastojati od slika, videa, impresija i popratnih sadržaja koje ćemo prikupljati u navedenih šest gradova i naselja, ali i onih komplementarnih kojima ih želimo nadopuniti.

Pozivamo sve građanke i građane da prate aktivnosti Tjedana jednakosti, da ih dijele i posjete, da o njima razmisle i razmjene mišljenja, a s ciljem da zajedno probudimo jednakost. 

Aktivnosti Tjedana jednakosti i #ProBudiJednakost pratite na stranicama ArterarijaCentra za mirovne studije i Romske organizacije mladih Hrvatske

DEMOS MEDIA