Danas sjećanje na žrtve Jasenovca

Danas sjećanje na žrtve Jasenovca

Kod poznatog monumentalnog spomenika Cvijet kipara Bogdana Bogdanovića danas je okupljanje u spomen na žrtve logora Jasenovac. Takvo okupljanje održava se od 1968. godine .

Logoraši ustaškog koncentracionog logora Jasenovac su prije 76 godina, 22. travnja 1945., izvršili proboj u slobodu i tako dvadesetak dana prije bezuvjetne kapitulacije nacifašističkih okupatora. U tom logoru bili su zatočeni ljudi raznih nacija, vjera, rasa. Mnogi su tu bili mučeni i ubijeni.

Među 89 preživjelih sudionika proboja bila su i šestorica iz novogradiškog kraja, a to su:

Arse Aleksić (Mile) iz Donjih Bogićevaca, po zanimanju kolar.Umro je u Kruševcu u 82. godini života. Egon Berger (Leopolda) rođen u Novoj Gradiški. Rukovodio je tvornicom čarapa „Jadran“ i konfekcijom „NIK“u Zagrebu. Umro je u 76. godini života. Savo Delibašić (Petra) rođen u Bodegraju. Život nastavio u Beogradu do smrti 1998. god. Franjo Pajda Lucić (Andrije) rođen u Baćindolu. Umro je 1993.god. Sahranjen na groblju u Baćindolu. Stevo Miličević (Jovana) rođen u Žuberkovacu, preminuo 1958.god., sahranjen u Mašićkoj Šagovini. Nikola Šimatović (Nikole) rođen u Adžamovcima, radio u novogradiškom DIK-u „Stjepan Sekulić Jucko“. Umro je 1993.god. u Adžamovcima.

DEMOS MEDIA