Igor Jurišić načelnik Općine Vrbje: Suradnjom gradimo zajednicu …

Igor Jurišić načelnik Općine Vrbje: Suradnjom gradimo zajednicu …

Ususret lokalnim izborima koji se održavaju za nešto manje od mjesec dana razgovarali smo s načelnikom Općine Vrbje Igorom Jurišićem o različitim temama – od dosadašnjih projekata i programa koje je Općina provela, do planova za budućnost, a dotakli smo se i pitanja izlaska na lokalne izbore. U nastavku eksluzivno donosimo objavu Jurišićeve kandidature, te smjernice njegovog programa za novi mandat.

Uskoro završava Vaš treći mandat na čelu Općine Vrbje. Koliko ste zadovoljni vlastitim radom, ali i radom Vaših suradnika i Općinskog Vijeća?

Iskreno vjerujem kako je iza mene i mojih suradnika još jedan uspješan mandat tijekom kojeg smo svesrdno radili na razvoju naše općine. Vođen premisom „gdje ima volje, ima i načina“ s jedne strane, te vrijednostima suradnje, povjerenja i otvorenosti prema svim prijedlozima i sugestijama, neovisno s koje strane političkog spektra one dolazile, s druge strane, trudio sam se u suradnji sa svojom zamjenicom Barbarom Jurčević, predsjednikom Općinskog vijeća Mladenom Konjevićem i svim vijećnicima i vijećnicama, podići kvalitetu života svih stanovnika naše općine. Neovisno vrednovanje našeg Strateškog razvojnog programa provedeno krajem 2020. pokazalo je da smo to i postigli, jer je ostvarenost planiranih projektnih ideja visokih 80 %, a kad im se pribroje i dodatno provedeni projekti raste na značajnih 87,5 %.

Proteklu je godinu obilježila pandemija virusa COVID-19 kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Kako je to utjecalo na ostvarivanje zacrtanih planova?

Nažalost, protekla je godina bila teška, obilježena neizvjesnošću što nam sutrašnjica nosi; a taj nas osjećaj još uvijek prati. Pandemija je negativno utjecala na prihodovnu stranu općinskog proračuna, međutim uslijed ograničenja proizašlih iz epidemioloških mjera ostvarene su uštede na rashodovnoj strani, stoga proračun nije pretrpio velike nedostatke. Pametnim upravljanjem postojećim sredstvima i povlačenjem novih sredstava iz različitih nacionalnih i europskih izvora uspjeli smo ostvariti zacrtane ciljeve i pokrenuti nove projekte i programe. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana istaknuo bih energetsku obnovu, uređenje i opremanje Društvenog doma u Bodovaljcima, sanaciju kolnika ceste Ratarske ulice u Vrbju, uređenje sakralnih objekata, parkirališta i pristupne ceste u Sičicama i Dolini, uvođenje LED rasvjete u Mačkovcu, uređenje Društvenog doma u Savskom Boku i izgradnju Društvenih prostorija u Visokoj Gredi. Što se društvenih programa tiče naročito sam ponosan na Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima, a pokrenut s ciljem ostanka mladih na našem području. Ovih ćemo dana organizirati potpisivanje ugovora s 9 mladih obitelji čije su prijave pozitivno ocijenjene, a podsjetio bih čitatelje s područja naše općine kako je Program još uvijek otvoren.

Iz Vašeg je odgovora vidljivo kako Općina kontinuirano ulaže sredstva u svrhu ispunjavanja potreba mještana svih naselja, neovisno o njihovoj veličini ili broju stanovnika.

Tako je. Od svog prvog mandata, pa evo do ovog trećeg po redu, trudio sam se u suradnji sa zaposlenicima Općine, vijećnicima i vijećnicama, nekadašnjim članovima mjesnih odbora, te kontaktom sa samim mještanima vidjeti koje su to potrebe stanovnika svakog naselja i kako Općina može pomoći u njhovom ispunjavanju. Ovisno o raspoloživosti sredstava u proračunu i u dogovoru s Vijećem svake smo godine kandidirali minimalno jedan projekt na Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije kojim smo osiguravali sufinanciranje različitih infrastrukturnih radova, i moram naglasiti kako smo svake godine u ovom mandatu bili uspješni u prijavi. Naša je općina prostorno dosta velika, a svako naselje ima svoje specifičnosti, i vjerujem kako jedino kontaktom s mještanima svakog pojedinog naselja čelništvo Općine može osigurati planiranje i provedbu projekata koji će biti realni i u skladu s potrebama stanovništva; a tako ćemo nastaviti raditi i dalje.

Općina je u prošloj godini započela i provedbu projekta „Zajedno za žene“, financiranog kroz Zaželi – program zapošljavanja žena. Što nam možete reći o tome, kako teče provedba?

Provedba ovog projekta koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda teče izvrsno. Zaposleno je 10 teže zapošljivih žena koje pružaju uslugu pomoći u kući za 60 krajnjih korisnika i korisnica s područja 5 naselja općine. Uglavnom je riječ o starijim osobama, te osobama koje su nemoćne ili teško bolesne, a imamo i dosta korisnika iz samačkih kućanstava. Uz uslugu pomoći u kući projektom je osigurana i isporuka paketa higijenskih potrepština svaki mjesec. Redovni sastanci projektnog tima na kojima raspravljamo o provedbi i vrednovanje usluge koje kontinuirano provodimo pokazali su nam kako su i zaposlene žene i njihovi korisnici i više nego zadovoljni provedbom i naravno, kao i mi, nadaju se nastavku provedbe. Volio bih napomenuti kako se uz ovaj projekt na kojem je Općina nositelj, na području naše općine provode još 3 „Zaželi“ projekta kojima su obuhvaćena sva naselja u općini, od kojih smo na jednom i partner, tako da na području općine Vrbje trenutno kroz ovaj program radi 27 žena koje pružaju uslugu pomoći u kući za ukupno 160 korisnika. S obzirom na izražene potrebe i sve veću zainteresiranost krajnjih korisnika za primanje usluge pomoći u kući u idućoj fazi ovog natječaja planiramo povećati i broj zaposlenih žena i njihovih krajnjih korisnika.

Koje još socijalno osjetljive programe Općina provodi?

Općina od 2009. godine isplaćuje jednokratne porodiljne naknade, već nekoliko godina financira roditeljima troškove dječjeg vrtića, financiramo i organiziramo program predškolskog obrazovanja, financiramo nabavu potrebnih materijala školarcima, sufinanciramo registraciju traktora, uslijed ostvarenih ušteda u proračunu prošle smo godine za Badnjak darivali svako kućanstvo na području općine šaranima, a isto je ove godine učinjeno i povodom Uskrsa; te pomažemo i u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima. Želim naglasiti kako smo podigli u stopostotnom iznosu jednokratne porodiljne naknade, s 1.000 na 2.000 kn. Svim ovim mjerama trudimo se olakšati život svim našim mještanima i osigurati ispunjavanje njihovih potreba, sve u svrhu osiguranja preduvjeta za demografsku obnovu naše sredine.

Na početku našeg razgovora rekli ste nam kako u utrku za Vaš četvrti mandat idete kao nezavisni kandidat. Možete li nam reći više o tome?

Čvrsto vjerujem kako lokalna samouprava mora biti iznad dnevnopolitičkih prepucavanja i stranačkih podmetanja, jer je ona prije svega servis građana koji najviše utječe na svakodnevni život svakog našeg mještana, i o uspješnoj lokalnoj samoupravi ovise pitanja kao što su dobre prometnice, čist okoliš, pitka voda, predškolsko obrazovanje itd., što je svakako životno važnije od raznih ideoloških odrednica, stoga sam odlučio ovaj put tražiti povjerenje birača kao nezavisni kandidat. Kao i dosad, i u narednom ću mandatu pristupati svima u dobroj vjeri kako bi naša općina postala i ostala ugodno mjesto za život i gdje su potrebe kako pojedinca tako i zajednice ispunjene, s ciljem osiguravanja uključivog, pametnog i održivog gospodarskog i društvenog rasta! Želim se zahvaliti svima koji su podržali moju kandidaturu za nezavisnog načelnika, te svima onima koji će je tek podržati svojim glasom i povjerenjem, te Općinskoj organizaciji HDZ-a koja je prepoznala moj rad u proteklim mandatima i podržala me za novi mandat, a s kojom smo složili koalicijsku listu za Općinsko Vijeće koju čine članovi i članice HDZ-a i nezavisni kandidati, odnosno kandidatkinje.

Imate li već Program rada za naredni mandat?

Naravno, Program je ovih dana finiširan i uskoro će biti predstavljen svim stanovnicima naše općine. Ova je kampanja specifična zbog okolnosti u kojima živimo, stoga neće biti velikih predizbornih okupljanja, već se koncentriram na direktan kontakt s mještanima općine. Program i smjernice razvoja općine smo razradili kroz ukupno 23 točke koje se temelje na viziji koja podrazumijeva usmjerenost na uključiv, pametan i održiv gospodarski i društveni rast, s posebnim naglaskom na promicanje i poticanje „zelenih politika“ koje čuvaju naše najvrijednije resurse – čistu prirodu i zdravo društvo; istovremenim stavljanjem tih resursa u funkciju razvitka.

Možete nam navesti neke od tih točaka?

U narednom periodu stavljamo fokus na sljedeće programe i projekte – nabava mobilnog reciklažnog dvorišta, uvođenje LED rasvjete u sva naselja naše općine, projekte usmjereni podizanju kvalitete života i sigurnosti naših najmlađih – od nadogradnje dječjih igrališta, preko postavljanja signalizacije za sigurno kretanje djece, do obnove područnih škola u suradnji s Brodsko – posavskom županijom, izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju, izgradnja pješačkih staza, briga o starijima i nemoćnima kroz socijalne programe i uspostavu socijalne usluge pružanja toplog obroka za samačka kućanstva i starije osobe, osnivanje Centra za besplatnu pomoć pri savjetovanju kod povlačenja sredstava iz europskih fondova i fondova ruralnog razvoja za potrebe OPG-a i naših obrtnika.

Veliki naglasak ćemo staviti na bolje iskorištavanje bespovratnih sredstava dostupnih iz EU fondova i nacionalnih izvora. Već smo u ovom mandatu započeli s uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova, neki su nam projekti već odobreni, dok su ostali još uvijek u fazi procjene; a u idućem mandatu ćemo ubaciti u „šestu brzinu“ i maksimalno ulagati u vlasitite ljudske i operativne kapacitete kako bismo što uspješnije povlačili sredstva iz dostupnih izvora.

Kakvo je Vaše mišljenje o trenutnom sustavu upravljanja EU fondovima?

Uglavnom pozitivno, iako postoji prostor za poboljšanje. Malim općinama kao što je naša sustav EU i nacionalnog financiranja pruža mogućnost modernizacije i napretka u svakom kontekstu, i omogućuje nam poticanje održivog razvoja na društvenoj, ekonomskoj i okolišnoj razini. Prostor za poboljšanje su svakako dinamika objave natječaja i poziva koji bi trebali biti češći, i činjenica da se rezultati ponekad dugo čekaju, čime nam je otežano planiranje. Međutim, vjerujem kako će u novom sedmogodišnjem programskom razdoblju doći do poboljšanja sustava.

U proteklom ste mandatu surađivali s različitim dionicima, od pojedinaca, udruga, do različitih institucija na regionalnoj i nacionalnoj razini? Planirate li nastaviti tako?

Naravno. Jedino suradnjom s drugima možemo graditi uspješnu zajednicu koja će biti sigurna za odrastanje, privlačna za ostanak mladih i ugodno mjesto za provesti starost. Zahvalan sam kako pojedincima, tako i institucijama kao što su Brodsko-posavska županija, Županijska uprava za ceste, Ministarstvo regionalnog razvoja itd., što su imali sluha za naše potrebe i pomogli nam u ostvarenju naših projekata. Želim istaknuti i suradnju s mještanima općine, kojima ću, kao i dosad, nastaviti biti na raspolaganju i sve ideje koje vode razvoju rado ću predlagati članovima Općinskog Vijeća i uvrstiti ih u smjernice razvoja naše općine.

Hvala Vam na ovom razgovoru i sretno na izborima.

DEMOSMEDIA