Ovogodišnji dobitnici Oskara su….

Ovogodišnji dobitnici Oskara su….

Frances McDormand osvojila je Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu. U najvećem iznenađenju večeri, Anthony Hopkins osvojio je Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu

Oscara za najbolji film dobila je drama Chloe Zhao “Zemlja nomada”, koja je nagradu donijela i glavnoj glumici Frances McDormand, a Oscara za najbolju mušku ulogu osvojio je Anthony Hopkins za ulogu u film u “Otac”.

Film ceste o Amerikancima koji nakon globalne financijske krize žive u kombijima, osvojio je tako tri Oscara – za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, od ukupno šest nominacija. Nominiran je bio i u kategorijama adaptiranog scenarija, fotografije i montaže.

Film se temelji na knjizi Jessice Bruder iz 2017. godine, a uz Frances McDormand u filmu se u sporednim ulogama pojavljuju i stvarni nomadi. Javlja Jutarnji list

Za najbolji film bili su nominirani i film “Otac” priča o kćeri koja posjećuje dementnog oca, biografska drama “Juda i crni mesija”, biografski film o scenaristu Hermanu Mankiewiczu “Mank”, priča o južnokorejskim imigrantima u SAD-u “Minari”, film o djevojci koja se želi osvetiti za smrt prijateljice, žrtve silovanja “Djevojka koja obećava”, film o gluhom bubnjaru “Zvuk metala” te sudska drama o skupini prosvjednika protiv vijetnamskog rata optuženih za poticanje pobune “Čikaška sedmorka”.

Najbolja glumica Frances McDormand

Frances McDormand Oscara je dobila za ulogu Fern, udovice koja ostaje bez posla nakon gospodarske recesije te odlučuje prodati imovinu i kupiti kombi u kojemu će živjeti i krenuti u potragu za poslom.

“Nemam riječi”, rekla je McDormand zahvaljujući na nagradi. “Moj glas je moj mač. Znamo da je mač naš posao. A ja volim posao”, dodala je podsjetivši na repliku iz filma,

Za McDormand je to treći glumački Oscar, nakon onih za “Fargo” (1997) i “Tri plakata izvan grada” (2018).

Nominirane su bile i Viola Davis za ulogu blues pjevačice Ma Rainey u filmu “Ma Rainey: Majka bluza”, Andra Day za ulogu Billie Holiday u filmu “Sjedinjene Države protiv Billie Holiday”, Vanessa Kirby za ulogu u filmu “Krhotine žene” i Carey Mulligan za ulogu bivše studentice medicine u filmu “Djevojka koja obećava”.

Hopkinsu Oscar za glavnu mušku ulogu

Anthony Hopkins Oscara za glavnu mušku ulogu dobio je za ulogu u film u “Otac” u kojemu glumi Anthonyja, čovjeka koji se bori s demencijom i kojemu u posjet dolazi kći Anne, glumi ju Olivia Colman.

Hopkinsu (83) to je drugi Oscar, nakon onoga koji je osvojio 1992. za ulogu Hannibala Lectera u filmu “Kad jaganjci utihnu”. Nominiran je bio ukupno šest puta – četiri puta za glavnu i dva puta za sporednu ulogu.

Ovim Oscarom, Hopkins, koji nije nazočio nedjeljnoj dodjeli, postao je najstariji glumac koji je osvojio ovu nagradu.

Film “Otac” osvojio je nagradu i u kategoriji najboljega adaptiranog scenarija, a bio je nominiran i u kategorijama najboljeg filma, sporedne ženske uloge (Olivia Colman), montaže i scenografije.

U kategoriji najboljega glavnog glumca nominirani su bili i Riz Ahmed za ulogu bubnjara koji izgubi sluh u filmu “Zvuk metala”, Chadwick Boseman za ulogu trubača Leveea Greena u filmu “Ma Rainey: Majka bluesa”, Gary Oldman za ulogu scenarista Hermana Mankiewicza u biografskom filmu “Mank” i Steven Yeun za ulogu u filmu “Minari”.

Dobitnici na 93. dodjeli Oscara

Najbolji film: Zemlja nomada

Režija: Chloé Zhao (Zemlja nomada)

Glavna muška uloga: Anthony Hopkins (Otac)

Glavna ženska uloga: Frances McDormand (Zemlja nomada)

Sporedna muška uloga: Daniel Kaluuya (Juda i crni mesija)

Sporedna ženska uloga: Yuh-Jung Youn (Minari)

Originalni scenarij: Djevojka koja obećava (Emerald Fennell)

Adaptirani scenarij: Otac (Christopher Hampton i Florian Zeller)

Animirani film: Duša

Međunarodni film: Još jedna runda (Danska)

Dokumentarni film: Hobotnica i ja

Kratkometražni dokumentarni film: Colette

Kratkometražni igrani film: Two Distant Strangers

Kratkometražni animirani film: If Anything Happens I Love You

Originalna glazba: Duša (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste)

Originalna pjesma: “Fight For You” (Juda i crni mesija); glazba H.E.R. i Dernst Emile II, tekst H.E.R. i Tiara Thomas

Zvuk: Zvuk metala

Scenografija: Mank

Fotografija: Mank

Šminka: Ma Rainey: majka bluza

Kostimografija: Ma Rainey: majka bluza

Montaža: Zvuk metala

Vizualni efekti: Tenet