U ponedjeljak iskorišteno samo 3120 doza cjepiva. Plenković: To je nemoguće…

U ponedjeljak iskorišteno samo 3120 doza cjepiva. Plenković: To je nemoguće…

Prema priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je u ponedjeljak utrošeno samo 3120 doza cjepiva. To se dogodilo dan nakon što je premijer Andrej Plenković, kako je rekao, dao jasne naputke ministru zdravstva da se ubrza cijepljenje i popravi platforma CijepiSe te tjedan dana nakon što je rekao da cjepivo više nije problem.

Prema podacima Stožera, zaključno s 25. travnjem utrošeno je 795 597 doza, a zaključno s 26. travnjem utrošeno je 798 717 doza. To znači da je u ponedjeljak utrošeno svega 3120 doza cjepiva. Te je brojke komentirao Plenković najprije u Splitu. Prenosi N1

“Gdje je 3.000 doza? Ma nemoguće. Teza da se danas distribuira u Hrvatskoj 3.000 doza ne stoji. Ma ne, ne, nemoguće. Ne znam na što vi mislite. Gdje su te tri tisuće doza?”, kazao je premijer.

“Ja sam obavio temeljit razgovor sa stožerom u nedjelju. Imao sam sastanak s ministrom Berošem u nedjelju. Detaljno sam mu točku po točku rekao što treba napraviti”, dodao je.

Između ostalog, Beroš je trebao otkloniti tehničke poteškoće na online platformi, jer od idućeg tjedno stiže između 200 i 300 tisuća doza. Iz ministarstva nam nisu odgovorili zašto su prema vlastitim podacima u ponedjeljak višestruko podbacili, nego su poručili da je platforma profunkcionirala i da se putem nje cijepila četvrtina prijavljenih.

U utorak poslijepodne premijer je boravio u Dubrovniku gdje ga je Rade Županović, novinar N1 televizije, ponovno upitao kako je moguće da je u jednom danu utrošeno sam 3.000 doza.

“Ja sam mislio da vi govorite o Splitu i nekim podacima o 300 cjepiva. Nisam ja tu da komentiram vaše zbrajanje, nego da organiziramo cijepljenje što učinkovitije. Što se tiče tih podataka, ne znam jesu li to podaci koji se odnose na nedjelju. Bilo bi dobro da Stožer vama kaže jesu li to podaci za nedjelju ili neki drugi dan.

Nedjelja je dan kad se manje ljudi cijepi. Jedna od zadaća koju sam dao Berošu je da se cijepljenje organizira sedam dana u tjednu i da se iskoriste sve doze što prije i što bolje”, kazao je Plenković.

Nakon što je naš reporter rekao da je riječ o podatku koji se odnosi na ponedjeljak, premijer Plenković kazao je da njemu taj podatak “nije poznat”.