GONG-ov vodič za izbore

Sve što vas zanima o nadlolazećim izborima na jednom mjestu.

KOGA BIRAMO NA LOKALNIM IZBORIMA?

Lokalni izbori su izbori za članove i članice općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i zbori za općinske načelnice, gradonačelnike i županice te njihove zamjenike.

U nekim gradovima i općinama provodit će se i izbori za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti/kotareva, takozvani izbori za mjesnu samoupravu.

TKO MOŽE GLASATI NA LOKALNIM IZBORIMA?

Pravo glasati na lokalnim izborima imaju svi hrvatski državljani i državljanke s navršenih 18 godina života te punoljetni državljani i državljanke drugih EU članica koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj.

KAKO GLASAJU EU DRŽAVLJANKE U RH?

Državljani drugih EU zemalja mogu birati i kandidirati se za članove predstavničkih tijela, no ne mogu birati ili se kandidirate za izvršna tijela – oćinsku načelnicu, gradonačelnika i županicu te njihove zamjenike.

Kako bi mogle glasati potrebno se prethodno registrirati. Više o proceduri nađite u Gongovim uputama.

KAKO GLASAJU BIRAČI KOJI SU PRIPADNICE NACIONALNIH MANJINA?

Birači pripadnici i pripadnice nacionalnih manjina glasaju za iste liste i kandidate kao i sve biračice. Dodatno, imaju pravo birati  zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnicu, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, u onim jedinicama u kojima pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje 5%. Pravo glasa imaju samo biračice i birači pripadnici manjina koji imaju prebivalište u toj jedinici.

Isto vrijedi i za pripadnike/ce hrvatskog naroda u predstavničkom tijelu jedinice u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva.

MOŽE LI BIRAČ_ICA SVOJIM POTPISOM PODRŽATI VIŠE KANDIDACIJSKIH LISTI ODNOSNO KANDIDATURA?

Birač_ica može svojim potpisom podržati više kandidacijskih lista odnosno kandidatura unutar svoje jedinice.

Osobe u samoiolaciji i izolaciji zbog Codid -19 mogu podržati željene kandidate ispunjavanjem obrasca za skupljanje potpisa i dostavljanjem skenirane verzije predlagatelju liste. Više pronađi u uputi DIP-a.

ČLANSTVO U BIRAČKIM ODBORIMA

Birački odbor čine predsjednica, potpredsjednik i osam članica. Četiri člana biračkog odbora određuju većinske političke stranke, a četiri članice oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu predstavničkog tijela pojedine jedinice.

Građani i građanke zainteresirani za rad u biračkom odboru trebaju se javiti političkim strankama koje ih mogu imenovati ili nadležnom izbornom povjerenstvu za funkcije predsjednika i potpredsjednika biračkog odbora.

ŠTO JE IZBORNA PROMIDŽBA?

Izborna promidžba ili kampanja je skup radnji koje poduzimaju sudionici izborne promidžbe u svrhu javnog predstavljanja i obrazlaganja svojih izbornih programa biračima.

Sudionici izborne promidžbe su kandidati, nositeljice kandidacijskih lista grupe birača_ica (tzv. nezavisni kandidati), i političke stranke

Premda promidžba kandidata i kandidatkinja počinje puno prije izbora, službena kampanja počinje danom objave zbirnih lista, a prestaje 24 sata prije dana održavanja izbora. Nepravilnosti vezane za izbornu promidžbu trebaju se prijaviti nadležnom općinskom povjerenstvu. Ostalo pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA