Pogoršanje sloobode medija u Europi u 2020. godini

Pogoršanje sloobode medija u Europi u 2020. godini

U 2020. godini došlo je do vrlo ozbiljnog pada slobode medija u cijeloj Europi, upozorava u svom godišnjem izvješću Platforma Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara te poziva 47 država članica da pokažu političku volju za rješavanje problema slobode medija na Starom kontinentu. O tome više pročitajte na stranicma HND-a

Još se navodi : Godišnje izvješće pod nazivom „Traženi! Prava akcija za slobodu medija u Europi” pregled je slučajeva kršenja slobode medija prijavljenih tijekom 2020. godine, među kojima je i 17 slučajeva iz Hrvatske.

Između 2015. i 2019. godine Platforma Vijeća Europe bilježila je prosječno 30 slučajeva godišnje. U 2020. godini Platformi su prijavljena čak 52 slučaja fizičkog nasilja, što je četiri puta više nego 2016., kada su zabilježene 24 prijave. Na žalost, zabilježena su i dva ubojstava, ono novinarke Irine Slavine u Rusiji i vlasnika televizije Kastriota Reçija u Albaniji. Zemlje koje su najviše pogođene fizičkim nasiljem su Rusija, a slijede Italija, Srbija i Velika Britanija.

Zabilježen je još veći rast broja slučajeva uznemiravanja novinara. Za razliku od 2016., kada je takvih slučajeva bilo 18, u 2020. bilježi se njih čak 70, četiri puta više. Zemlje koje su najviše pogođene su Francuska, Slovenija, Turska, Ukrajina i Poljska.

Godišnje izvješće Platforme Vijeća Europe možete pročitati ovdje.

Više na LINKU

DEMOS MEDIA