Socijalna pomoć diže se s 800 na 1000 kuna

Socijalna pomoć diže se s 800 na 1000 kuna

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2022. nakon osam godina stagnacije konačno će se povećati osnovni iznos socijalne pomoći i to s 800 na 1000 kuna mjesečno za odraslog samca, piše   Jutarnji list.

Potvrdio je to za Jutarnji ministar rada, obitelji, mirovinskog sustava i socijalne politike Josip Aladrović.

Želimo povećati naknade u sustavu socijalne skrbi jer smatramo da adekvatnost tih naknada u ovom trenutku nije dovoljna. Mi smo u HDZ-u u svojem predizbornom programu obećali podizanje osnovice temeljne socijalne naknade, odnosno zajamčene minimalne naknade, s 800 na 1500 kuna mjesečno. Sada ćemo je podići na 1000 kuna, što smatramo prvim korakom u rješavanju adekvatnosti visine naknada. Javlja portal PHRALIPEN

Na pitanje smatra li da će 1000 kuna biti dovoljno za podmirivanje svih životnih potreba odrasle osobe, poput troškova stanovanja, prehrane ili odjeće, ministar odgovara kako se radi o povećanju koje državni proračun u ovom trenutku dopušta, ali je i istaknuo kako će se mijenjati i način izračuna socijalne pomoći za druge kategorije stanovništva (druge odrasle osobe u kućanstvu, djecu, radno nesposobne osobe itd.) i to u korist djece i nemoćnih.

DEMOS MEDIA