BUZ: Predizbornim obećanjima protiv zdravog razuma…

BUZ: Predizbornim obećanjima protiv zdravog razuma…

U Hrvatskoj verziji “demokracije“ je već odavno poznato da se u predizborno vrijeme daju svakakva obećanja ne mareći pri tome što ih dobar dio nema nikakve veze sa ingerencijama onih koji ta obećanja daju. Kao dodatak obećanjima lokalnih igrača nerijetko se pojavljuju i obećanja vladajuće stranke, posebno sada pred lokalne izbore, koja na taj način pokušava pomoći svojim kandidatima da se domognu vlasti u svojim sredinama. Kako je HDZ trenutno na vlasti u Hrvatskoj tako su u poziciji da nakon obavljenog „šopinga“ sa Covid dodatkom krenu u novu kupovinu, ovaj puta obećavajući podizanje socijalne pomoći sa dosadašnjih 800,00 kuna na ravnih 1500,00 kuna.

Na prvu to zvuči jako lijepo, država gotovo udvostručuju socijalnu pomoć potrebitima pokazujući svoju „brigu“ sa sve kojima je pomoć potrebna, no kako se obično u takvim situacijama zna dogoditi i neki previd tako su i sada previdjeli da podizanjem socijalne pomoći dezavuiraju sve one koji temeljem svog rada primaju minimalnu mirovinu. Najniža mirovina za 15 godina staža je naime cca. 1020,00 kuna što znači da bi obećano povećanje socijale bilo veće čak i od najmanje mirovine za 20 godina radnog staža. Nije li potpuno bedasto da netko tko nije radio ni jednog jedinog dana dobije od države veća primanja no onaj koji je primjera radi iz svoje bruto plaće izdvajao 20% svaki mjesec cijelih dvadeset godina?

Što će na ovo kazati više od 120 tisuća umirovljenika čija je mirovina manja od 1500,00 kuna?? Zašto se pored tolike brige i empatije za siromašne umirovljenike njihove mirovine odmah ne povećaju? Koja je svrha bila uvođenje „nacionalne mirovine“ koja je za gotovo upola manja (800 kuna) od socijalne pomoći koju država sada obećava? Nije li ovo obećanje omalovažavanje i vrijeđanje svih čija je mirovina za 20 godina radnog staža manja od socijalne pomoći? Kakva smo mi to država u kojoj je socijalna pomoć veća od mirovine??? Kakva li smo mi to država u kojoj gotovo više od pola umirovljenika ima mirovinu koja je ispod granice siromaštva (cca. 2700 kn)??

Sada se shodno dosadašnjem iskustvu može očekivati i još jedna dobro režirana „reakcija“ pred hrpom naručenih medija već opjevane „trgovačke“ trojke (Višnja Fortuna – MUH, Jasna A. Petrović – SUH, „general“ Veselko Gabričević – HSU) koji će još jednom kroz „teške pregovore“ sa Vladom svim snagama krenuti u obranu umirovljeničkih prava, a umirovljenicima se pred kamerama suznih očiju kleti kako sve čine za njih. Naravno da im neće pasti na pamet uputiti oštru kritiku ili nešto još žešće jer bi time ugrozili sinekure koje su od HDZ-a dobili za svoju kooperativnost – lojalnost….. a novaca na raspolaganju dovoljno je da umjesto jednokratnog Covid dodatka za isti iznos mogu povećati mirovine doslovno odmah, ali ne žele jer je sa siromašnima najlakše manipulirati.

Pored ovakve Vlade i trojke samozvanih predstavnika umirovljenika umirovljenicima doista nisu potrebni neprijatelji…  samo bi smetali navedenim „dobrotvorima“. Stoji u priopćenju BUZ-a