Je li Zlata Đurđević poslala kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda?

Je li Zlata Đurđević poslala kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda?

U ponoć je istekao rok javnog poziva za čelnu osobu Vrhovnog suda. Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković u Novom danu na N1 televizije govorio je o prijavama koje su dosad pristigle.

Milković je potvrdio da su do jučer zaprimljene tri prijave.

“Jedna je kolegica pravnica iz Splita Snježana Rizman, druga je prijava Lane Peto Kujundžić, a treća je prijava dr. Šime Savića. Prijava se mogla primati do danas u ponoć, pa se može dogoditi da stigne još neka prijava poštom”, rekao je Milković.

Upitan koliko će čekati prijave poštom, odgovara: “Prema pravilima pošte, preporučena pošiljka se dostavlja u roku 48 sati, onda bismo pričekali do srijede, do kraja radnog vremena”.

Prijave šalju na Pantovčak

Potvrdio je da će sve prijave biti poslane Uredu predsjednika Republike.

Osvrnuo se i na postojeći zakon koji propisuje izbor predsjednika Vrhovnog suda. “Moglo se još nekih dodatnih stvari preciznije urediti, ali iza svega stoji politička volja i dogovor Pantovčaka i Banskih dvora, neovisno o zakonu”, rekao je Milković.

Što bi se dogodilo da nitko nije poslao prijavu za predsjednika DSV-a? “Točno je da to nije propisano, ali čini mi se da bi predsjednik mogao predložiti kandidate za suce Vrhovnog suda. Legitimno je pravo da profesorica Đurđević bude njegov izbor”, kaže Milković.

Kaže da ga nije iznenadilo što prijava Zlate Đurđević još nije stigla.

“Kolegica rekla da još uvijek piše prijavu. Tako da još uvijek može stići njena prijava”, kazao je.

Ako ovaj javni poziv ne bi uspio, raspisao bi se novi javni poziv, tvrdi Milković.

“Trebali bismo dobiti obavijest predsjednika Republike da njegova kandidatkinja nije dobila dovoljan broj glasova ili bismo čekali službenu obavijest Sabora”, ističe.

Kakva je pozicija DSV-a?

“Točno da na ovoj sjednici nije izabran predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, ali to nije ništa novo. Relativno često se zna dogoditi da DSV u prvom natječaju odmah ne izabere osobu koju će imenovati za predsjednika suda. Sud i dalje funkcionira, ima svog vršitelja dužnosti. Nitko od kandidata zasad nije uspio skupiti 6 glasova koliko mu je potrebno za izbor predsjednika Županijskog suda u Zagrebu”, rekao je.

Kratko se osvrnuo i na kritike Ivana Turudića na račun DSV-a zbog toga što nije izabran za predsjednika Visokog kaznenog suda.

“Ja nisam primijetio da je on rekao da je bila riječ o političkom izboru. Kolega Horvatović je dobio 6 glasova DSV-a i imenovan je predsjednikom Visokog kaznenog suda”, kazao je.

Milković je i sam sudac Vrhovnog suda. Upitan stavlja li ga to u neobičnu poziciju s obzirom na to da će direktno surađivati s novim predsjednikom/predsjednicom tog suda, odgovorio je: “Zakon i Ustav su postavili da je to politička odluka. Onaj kandidat ili kandidatkinja koji bude izabran, s njime ćemo surađivati”, rekao je u razgovoru za N1.

Podsjetimo, predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Republike, a potvrđuje Hrvatski sabor. Zoran Milanović više je puta ponovio da će njegova kandidatkinja biti profesorica Zlata Đurđević, a iz HDZ-a i još nekih parlamentarnih stranaka već je najavljeno da nju – neće podržati.